Иако има богатство од 500 милиони долари, Дејвид Фишвик нема да ги остави парите на своите деца, со цел да го мотивира да работат. Овој Британец на возраст од 51 година имал скромни почетоци, не го завршил училиштето и се вработил како градежен работник.

Почнал да заработува со основање компанија која продавала минибуси. Но, богатството го заработил по финансиската криза во 2008 година кога основал сопствена банка за да им помогне на локалните бизниси да растат, а неговата приказна била претворена во серијата на Нетфликс, Банката на Дејв.

Ќе донира 99 отсто од своето богатство за да ги задржи своите деца мотивирани во нивната работа. Тој вели дека децата не сака да ги „оптоварува“ со своето богатство. Ова не е прв ваков пример во светот. И претходно имало богати луѓе кои парите ги донирале.