Веста дека пет милиони вработени во јавниот сектор во Велика Британија се соочуваат со замрзнување на платите предизвика незадоволство кај тамошната јавност. Оваа мерка, дизајнирана како одговор на финансиските последици од пандемијата, се однесува на наставниците, полицијата, војската и државните службеници, но не и на здравствените работници, кои се ослободени поради нивните напори да се борат против коронавирусот.

Британскиот министер за финансии Риши Сунак во среда ќе го претстави планот за ограничување на платите и враќање на буџетскиот биланс. Имено, буџетските расходи значително се зголемиле за време на пандемијата. Според проценките на владата, тригодишното замрзнување на платите во јавниот сектор би заштедило 23 милијарди фунти. Резервната опција е да се ограничи растот на платите на само еден процент годишно, со заштеда од 11 милијарди фунти.

Новата рунда на затегнување на ремените за британските државни службеници, од кои многумина се во првите редови на борбата против коронавирусот, е резултат на рекордното задолжување на владата за време на кризата и веројатно ќе биде во целосна спротивност со решението на премиерот Борис Џонсон за платите на вооружените сили.

Како што се очекуваше, на планот се спротивставиле синдикатите, кои сметаат дека тоа е дополнителен удар врз нивните членови среде кризата. Многу ветувања ќе бидат прекршени, смета Кевин Кортни, кој предупредува дека Џонсон ветил дека ќе ги зголеми платите на наставниците на повеќе од 30 000 фунти годишно до 2022 година.

“Нема да дозволиме вработените во јавниот сектор да плаќаат за оваа криза со нови заштеди и замрзнување на платите. Ова е удар за оние кои се борат против пандемијата. Нашите членови сè уште ги чувствуваат ефектите од 10-годишното штедење и конзервативните владини тешкотии. Министрите споделуваат милијарди со своите пријатели преку договори , а во исто време смислуваат како да ги намалат платите на работниците кои се во првите редови во борбата против коронавирусот “, рече Рехана Азам, генерален секретар на синдикатот на ГМБ.

Азам како аргумент го наведува замрзнувањето на платите воведено од конзервативната влада по финансиската криза во 2008 година, а од Сунак се очекува да потврди дека приходите на јавниот сектор мора да бидат во согласност со ситуацијата во приватниот сектор каде што платите се под притисок кога британската економија се намалува и се борат со најлошата рецесија во историјата.

Британската влада досега потрошила повеќе од 210 милијарди фунти само за борба против пандемијата, а се очекува да потроши десетици милијарди повеќе до пролетта следната година. Поради овие трошоци и падот на БДП, Канцеларијата за буџетска одговорност на Владата очекува Министерството за финансии да мора да позајми 400 милијарди фунти оваа година. Исто така, се проценува дека буџетскиот дефицит ќе биде двојно поголем од оној во 2008 година. Велика Британија има повеќе од 5,4 милиони вработени во јавниот сектор, од кои повеќето работат во здравството и образованието.