По 10 години Британската банка „Royal Bank of Scotland“ (RBS) ја забележа првата годишна добивка, но симболичниот момент носи и горчлива нијанса за доверителот, кој наместо тоа се надеваше дека ќе ја остави кривичната казна од неколку милијарди долари зад себе, објави „Ројтерс“.

Со профит од 752 милиони фунти. (1,05 милијарди долари) на банката е над просечната прогноза на аналитичарите за 592 милиони фунти обезбедени од банката. Но, многумина се вклучиле во оценките за големи провизии за договор со Министерството за правда на САД за незаконска продажба на т.н. „токсични“ хипотекарни хартии од вредност.

Според некои аналитичари, паричната казна може да достигне дури 12 милијарди долари. „RBS“ се надеваше дека ќе успее да го договори случајот во 2017-та година. Ако успееше, тоа требаше да доведе до 10-та последователна годишна загуба за банката. Од 2008-ма година, „RBS“ објави загуба од 58 милијарди фунти.

Главниот извршен директор Рос МеКкен изјави дека тоа е надвор од контролата на банката, но и покрај тоа доверителот почнува да размислува обновување на плаќањето на дивиденди или откуп на акции.

За пазарните набљудувачи симболичното враќање кон профит на банката по нејзиниот спасувачки заем за 45,5 милијарди фунти. Во текот на финансиската криза ќе биде засенет од оваа последна глоба.

Прашањето за паричната казна на акциите на „RBS“ го комплицира планот на владата да го продаде својот 71 отсто од акциите во банката.

„RBS“ одвои провизии за 764 милиони фунти. Во четвртиот квартал за проблеми поврзани со нејзиниото однесување, пример незаконската продажба на осигурување за обезбедување на плаќањата, за кои платила 175 милиони фунти.

Трошоците за реструктуирање изнесуваа 531 милион фунти во квартало и 1,6 милијарди фунти за целата година.

Севкупно, банката продолжува да ги намалува трошоците – стратешка цел која во последниве години зеде милијарди од банката.

Во 2017-та година, доверителот ги намали трошоците за 810 милиони фунти, престигнувајќи ја неговата вкупна цел од 750 милиони фунти.