Економскиот раст на Обединетото Кралство дополнително се забавува поради неконтролираната инфлација и се очекува да биде најслабата економија меѓу земјите од Г7 следната година, предупреди Меѓународниот монетарен фонд (ММФ).

Последното зголемување значи дека Британија имала највисока стапка на инфлација во јуни меѓу Групата седум напредни економии. Иако Канада и Јапонија допрва треба да ги изнесат податоците од јуни, ниту една од нив веројатно нема да се приближи до растот на британските цени.

„BoE“ ги зголеми трошоците за позајмување пет пати од декември, бидејќи се обидува да го спречи растечката инфлација да се вгради во економијата на Велика Британија и се очекува повторно да ги зголеми на состанокот за монетарна политика во август.

Државниот завод за статистика како главни двигатели на инфлацијата минатиот месец го посочи зголемувањето на цените на бензините за 42 отсто на годишно ниво и зголемувањето на цените на храната за речиси 10 отсто.