Девизниот курс на британската фунта падна денес во однос на објавените неповолни податоци за деловната активност и трговијата на мало, објави Ројтерс.

Британската валута изгуби 0,6 проценти од својата вредност во однос на доларот и беше продавана за 1,3659 долари, иако сè уште е на крај да заврши втората недела со депрецијација во однос на американскиот долар.

Во однос на единствената европска валута, фунтата исто така падна за 0,6 проценти, на 89,14 пени за евро, откако на претходната сесија го достигна осуммесечното највисоко ниво од 88,30 пени.

Трет карантин во моментов е воспоставен во Англија, а властите не утврдија колку ќе траат ограничувањата. Наспроти ова, надежите за побрзо закрепнување на економијата по почетокот на масовната кампања за вакцинација бледнеат.