British poundВо изминатата година дојде до големи промени кај курсевите на многу валути. Еврото, јапонскиот јен и руската рубља значително ослабнеа, додека вредноста на доларот и швајцарскиот франк нагло зајакна.

Во оваа ситуација, никој не внимаваше на британската фунта, која во споредба со еврото во последните 12 месеци зајакна за 12% и е на највисоко ниво во последните седум години.

Во однос на американскиот долар, фунтата е послаба од минатото лето, но минатиот месец почна да зајакнува и во однос на американската валута. Курсот ГБП / УСД од почетокот на месец се зголеми за околу 3%.

Кои се причините за зајакнување на фунтата?

Вредноста на фунтата зајакна поради релативно добра состојба на британската економија, барем во споредба со економиите на континентална Европа. Поради тоа голема количина од капиталот во еврозоната се прелева во Велика Британија, САД, Швајцарија. Вредноста на британската фунта зајакнува како резултат на зголемувањето на побарувачката за нејзината валута.