Пред сè, продолжувањето на високата невработеност може да го направи овој чекор неопходен, вели членот на АЦБ, Гертијан Влијег

Според еден од нејзините водечки претставници, Банката на Англија ќе мора да воведе негативни каматни стапки подоцна оваа или следната година, доколку економското закрепнување по пандемијата биде разочарувачко.

Пред сè, продолжувањето на високата невработеност може да го направи потегот неопходен, рече во петокот членот на АЦБ, Гертијан Влијеж. Сепак, економијата веројатно значително ќе закрепне од ефектите на пандемијата.

Постои ризик од постојана слабост на пазарот на трудот, рече Влијеж. И тоа ќе го забави развојот на платите и цените.

„Во такво сценарио, верувам дека е потребен повеќе паричен стимул и би поддржал негативна каматна стапка како алатка за спроведување на поддршката“, рече тој, цитиран од Ројтерс.

Британски централен банкер: Не съм против отрицателните лихви

Британските централни банкари околу гувернерот на централната банка Ендру Бејли досега ги отфрлија негативните каматни стапки на почетокот на февруари. Во исто време, тие рекоа дека на финансиските институции на островот им требаат најмалку шест месеци за да се прилагодат на опкружувањето кое се карактеризира со негативни основни каматни стапки.

Централните банки ја поддржуваат политиката на негативни каматни стапки, тврдејќи дека неконвенционалниот инструмент на монетарната политика е „доста ефикасен“ во олеснување на финансиските услови ширум светот, коментира  Finance Yahoo.

Европската централна банка (ЕЦБ) како и Швајцарската национална банка (СНБ) воведоа негативни каматни стапки пред години. Таканаречената каматна стапка на депозитите е негативна кај ЕЦБ од 2014 година и последен пат е намалена од минус 0,4 на минус 0,5 проценти во септември 2019 година. Во СНБ, таканаречената каматна стапка на депозитни побарувања е уште помала – минус 0,75 проценти

Во новата студија, Банката за меѓународни порамнувања (БИС) ја пофали политиката на негативни каматни стапки за да обезбеди експанзивен финансиски стимул. „Негативните каматни стапки не штетат на профитабилноста на банките. Негативните стапки придонесуваат за постигнување на нивните цели “, се вели во извештајот на Банката за меѓународни порамнувања.

Негативните каматни стапки обично значат дека банките мораат да плаќаат за привилегијата да ги чуваат своите бесплатни пари во централната банка, а тоа, во пракса, им донесе многу проблеми неодамна.

Според голем број аналитичари, понатамошното намалување на каматните стапки може да стане контрапродуктивно и ефективно и да служи за заострување на финансиските услови во еврозоната.

„Европските банки со години се борат да преживеат во средина со негативни каматни стапки. Доколку каматните стапки останат подолго во негативна територија, на европските банки им се заканува банкрот “, рече Симон Баптист, главен економист во Economist Intelligence Unit .