Британскиот јавен долг достигна повеќе од 2.700 милијарди фунти (3.200 милијарди евра) во мај и изнесуваше речиси 100 отсто од БДП.
Ова е највисокото ниво на јавен долг од март 1961 година, и покрај фактот што задолжувањето на државата беше помало од очекуваното, германската новинска агенција Дпа ги сумира податоците од Британското биро за статистика.

Нето долгот на јавниот сектор, кој ги исклучува банките под контрола на државата, изнесуваше 2,742 милијарди фунти (3,242 милијарди евра) во мај и изнесуваше 99,8 отсто од бруто домашниот производ (БДП), што е повеќе од 96 отсто една година порано, објави денеска Британското биро Статистика.

Британската влада минатиот месец се задолжи за 15 милијарди фунти (17,7 милијарди евра), додека официјалните прогнози велат дека нивото на задолжување е за 0,6 милијарди фунти повисоко.

Во исто време, задолжувањето во мај беше трето по големина од 1993 година, кога почна да се забележува месечно државно задолжување на островот, јави ДПА.

Бројките, објавени две недели пред општите избори, го истакнуваат финансискиот предизвик со кој се соочува следната британска влада. И лабуристите и конзервативците ветуваат намалување на јавниот долг.