Неговото официјално име ќе биде CBDC (дигиталната валута на Централната банка).

Велика Британија размислува да создаде дигитална валута што домаќинствата и деловните субјекти би можеле да ја користат наместо пари, иницијатива што министерот за финансии ја нарече „Бриткоин“.

Употребата на готовина се намали за време на пандемијата на коронавирусот, бидејќи луѓето се обидоа да избегнат контакт, а неколку централни банки ширум светот размислуваат да создадат дигитални пари за да дозволат плаќања преку Интернет без да одат преку банки.

Банката на Англија и Министерството за финансии во понеделникот објавија за создавање на Работна група на Централна банка за дигитални валути за проучување на потенцијалната британска дигитална валута.

„CBDC (дигиталната валута на Централната банка) ќе биде нова форма на дигитални пари издадени од Банката на Англија и ќе се користат од домаќинства и деловните субјекти“, се вели во соопштението на централната банка. „Таа би коегзистирала со парите и банкарските депозити наместо да ги заменува“, се додава во соопштението.

Министерот за финансии Риши Сунак ја твитна пораката со прашањето „Бриткоин?“ – Bitcoin игра со зборови, една од најпопуларните криптовалути. За разлика од криптовалутите, кои се надвор од опсегот на владините субјекти затоа што се издаваат во децентрализиран и шифриран систем, централните банки ќе имаат контрола над дигиталните пари.

Кина тестира своја дигитална валута во пилот програма, додека Европската централна банка летово ќе одлучи дали да премине кон дигитално евро.

Банката на Англија соопшти дека работната група за CBDC ќе го искористи форумот за решавање на „практичните предизвици на дизајнирањето, спроведувањето и управувањето со CBDC“. Финансиската институција исто така ќе ги земе предвид податоците и импликациите за доверливоста на дигиталната валута.