Бројот на богати луѓе порасна за 5,1% минатата година на 22,8 милиони. Ова го објави меѓународната консултантска компанија Capgemini, која го објави извештајот за светското богатство за бројот на милионери во светот и нивното вкупно богатство за 2023 година.
Нивното комбинирано богатство исто така се зголеми за 4,7% на 86,8 трилиони долари. Најзначајно зголемување на благосостојбата минатата година беше забележано во Северна Америка, а ситуацијата беше најлоша во Африка.

Консултантската компанија Capgemini вели дека до крајот на 2023 година, богатството на милионерите и мултимилионерите (нето вредност од над 30 милиони долари) ќе достигне рекордно високо ниво, најмногу поради постепеното закрепнување на светската економија и берзите.

Ако на крајот на 2022 година, поради геополитичката тензија и економската нестабилност, вкупното богатство на милионерите се намалило за 3,6%, а бројот на милионерите се намалило за 3,3%, тогаш во 2023 година растот не само што продолжил, туку и достигнал рекордни нивоа и во бројот на милионери и во целокупното богатство.

Извештајот за светското богатство за 2024 година ја опишува ситуацијата во 71 земја низ светот, каде што се концентрирани повеќе од 98% од светскиот бруто национален приход и 99% од светската пазарна капитализација на компаниите кои котираат на берзата. Студијата опфатила 3.119 милионери, вклучувајќи повеќе од 1.300 мултимилионери во Северна и Латинска Америка, Европа, Блискиот Исток и Азија Пацифик (APAC).

Најпозитивен тренд е забележан на крајот на 2023 година во Северна Америка – таму бројот на милионери се зголемил за 7,1%, а нивното вкупно богатство – за 7,2%.

Главни двигатели на растот беа закрепнувањето на економската активност, слабеењето на инфлаторните притисоци и значителното закрепнување на берзата. Истите фактори доведоа до зголемен просперитет во другите региони, иако не толку висок како во Северна Америка.

Во азиско-пацифичкиот регион бројот на милионери пораснал за 4,2 отсто, а нивното богатство за 4,8 отсто. Во Европа има 3,9% повеќе милионери и мултимилионери од една година порано, а нивното вкупно богатство е зголемено за 4%. Латинска Америка и Блискиот Исток исто така покажаа раст, но многу поскромно: со 2,3% во богатството и 2,7% во бројот на милионери во Латинска Америка; за 2,9% по земја и за 2,1% по број на Блискиот Исток.

Единствениот регион кој забележа пад и на бројот на богати луѓе (-0,1%) и на нивното богатство (-1%) во 2023 година е Африка. Овој тренд во африканските земји експертите на Capgemini го објаснија со падот на цените на суровините и намалувањето на странските инвестиции.

зала на фондова борса акции пари

Зборувајќи за општите трендови, авторите на извештајот забележуваат дека богатите луѓе ги менуваат своите тактики за управување со богатството.

Ако порано главните напори беа насочени кон зачувување на средствата, сега – кон нивно зголемување. Бројките од почетокот на 2024 година покажуваат дека околу 25% од вкупното портфолио сега се чува во готовина, што е повеќе од 34% една година порано.

„Во тоа време, инвеститорите сакаа да ги зачуваат своите средства во услови на висока пазарна и геополитичка нестабилност“, се вели во извештајот, „Сега кога инфлацијата забавува, повеќе средства се влеваат во финансиски инструменти со фиксен приход, кои стануваат поатрактивни“.

Инвестициите во недвижности станаа уште една популарна област, особено во градовите како Њујорк, Лондон и Дубаи, кои бележат пораст од 9-25% во трансакциите од крајот на минатата година. Инвестициите во капитал се благо намалени од минатата година, од 21% на 19% од вкупното портфолио, поради високите трошоци за задолжување и зголемената нестабилност во повеќе сектори. Истовремено, уделот на алтернативните инвестиции се зголеми – од 13% на 15%, во сегменти како што се стоки, валути, хеџ фондови и дигитални средства.

Capgemini SE е француска мултинационална компанија за услуги и консултантски услуги за информатичка технологија (ИТ) со седиште во Париз, Франција.

Capgemini е основана од Серж Кампф во 1967 година како компанија за управување со претпријатија и обработка на податоци.