НЛБ банка е заинтересирана за укрупнување на пазарот во регионот, а меѓу другото би сакала да го зголеми пазарниот удел во Федерацијата Босна и Херцеговина и да излезе на пазарите во Хрватска и Албанија, изјави претседателот на Управниот одбор на Банката Блаж, Бродњак, во интервју за Подгорица вести.

-Веројатно ќе има поголема укрупнување бидејќи ситуацијата во одделни земји е различна. Во Црна Гора сме задоволни од позицијата што ја имаме во однос на средствата. Потенцијално, се гледаме како се консолидираме на пазари каде што имаме релативно помала позиција (Федерацијата на Босна и Херцеговина) и влегуваме во Хрватска и Албанија каде што воопшто не сме присутни. На овој начин би го заокружиле целиот Западен Балкан. Во Црна Гора сме застапени со околу 16 отсто, ја купивме Комерцијална банка и направивме мал чекор за аквизиција, а заинтересирани сме да влеземе во Хрватска, каде што се уште не сме присутни поради нерешените проблеми кои датираат од поранешна Југославија, објасни Бродњак.

Тој посочи дека припаѓа на генерација која јавно тврди дека имаме не само можност, туку и одговорност, минатото да го оставиме зад нас и да постигнеме договор кој ќе овозможи посветла иднина во регионот.

-НЛБ е добро позиционирана, таа е природен и стратешки партнер за Хрватска бидејќи е трет или четврти трговски партнер со Словенија и Србија и најважен партнер во Босна и Херцеговина. Во таков поврзан регион можеме да бидеме поддршка за финансирање на трговијата и следење на трговијата и стоковните текови. НЛБ ја гледам како регионална платформа за раст на благосостојбата и создавање подобра иднина за нашиот регион кој е наш дом, рече Бродњак.