Министерството за финансии на Бугарија соопшти дека планира да го започне првиот regtech sandbox на Балканот.

Ова го најави министерот за финансии Владислав Горанов на отворањето на годишниот самит Fintech и InsureTech во Софија, објави „Emerging Europe“.

Regtech sandbox е рамка воспоставена од регулаторот што им овозможува на стартапите од FinTech индустријата и на другите иноватори да спроведат експерименти во живо во контролирана околина, контролирана од регулаторот.

Финтек индустрија во Бугарија е еден од лидерите во Европа, рече министерот Горанов. „Ова се гледа од значителниот раст на продажбата, влегувањето на нови меѓународни пазари и технологии кои бугарските компании успешно ги развиваат и распоредуваат низ целиот свет“.

Горанов најави дека Министерството за финансии ќе биде директно вклучено во развојот на финансиските технологии во Бугарија со поставување на регулаторна рамка (Софија RegTech Sandbox) и учество во нејзиното управување. Ова ќе се постигне во тесна соработка со финансиски институции, стартап компаниите и технолошки стартап компании, како и релевантни јавни институции.

Горанов го забележа недостатокот на јасни регулаторни упатства како предизвик за институциите, регулаторите, учесниците на пазарот и фин-технолошките компании. Сепак, ова и дава можност на Бугарија да дејствува проактивно за привлекување деловни играчи од целиот свет.

Организаторите на самитот истакнаа дека Софија е една од првите три финтек дестинации во Централна и Источна Европа, со најголем број стартапи во регионот.

Министерството за финансии на Бугарија соопшти дека планира да го започне првиот ректекстичен песок на Балканот.

Ова го најави министерот за финансии Владислав Горанов на отворањето на годишниот самит Fintech и InsureTech во Софија, објави „Emerging Europe“.

Регулаторната песочна кутија е рамка воспоставена од регулаторот што им овозможува на стартните страни на FinTech и на другите иноватори да спроведат експерименти во живо во контролирана околина, контролирана од регулаторот.

Финтехнолошката индустрија во Бугарија е еден од лидерите во Европа, рече министерот Горанов. „Ова се гледа од значителниот раст на продажбата, влегувањето на нови меѓународни пазари и технологии кои бугарските компании успешно ги развиваат и распоредуваат низ целиот свет“.

Горанов најави дека Министерството за финансии ќе биде директно вклучено во развојот на финансиските технологии во Бугарија со поставување на регулаторна рамка (Софија RegTech Sandbox) и учество во нејзиното управување. Ова ќе се постигне во тесна соработка со финансиски институции, почетни компании и почетни технолошки компании, како и релевантни јавни институции.

Горанов го забележа недостатокот на јасни регулаторни упатства како предизвик за институциите, регулаторите, учесниците на пазарот и финтехнолошките компании. Сепак, ова gives дава можност на Бугарија да дејствува проактивно за привлекување деловни играчи од целиот свет.

Организаторите на самитот истакнаа дека Софија е една од првите три фиттехнолошки дестинации во Централна и Источна Европа, со најголем број стартапи во регионот.

Regtech Sandbox-от, првиот од ваков вид во регионот, ќе им овозможи на глобалните компании да ги тестираат своите производи и услуги во безбедно регулаторно опкружување. За возврат, овој отворен дијалог со компаниите ќе им овозможи на институциите подобро да ги разберат регулаторните рамки што им се потребни за да го развиваат секторот за иновации.

Софија Sandbox ќе биде регулаторно-технолошки форум што ќе им даде можност на учесниците да разменуваат идеи, да анализираат и организираат дискусии во областа на финансиите. Учеството ќе биде доброволно и непрофитно бидејќи професионалните мислења, погледи и анализи изразени во дискусиите на одделните работни групи ќе се засноваат на стручноста и професионалната компетентност на учесниците.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк