На Бугарија ќе и недостасуваат милијарди лева за финансирање на националниот план за закрепнување и одржливост во областа на енергетиката, носејќи одлуки што ќе го отежнат добивањето пари.

Пред изборите и во очи на протестирачките рудари и енергетски работници, кои без преседан беа поканети на собраниската седница, пратениците денеска го одложија разгледувањето и гласањето за ажурираниот патоказ за климатска неутралност. Ова е клучен документ на Планот за закрепнување и одржливост (РСП), преку кој Бугарија очекува огромни средства од Брисел, како и обврските на Бугарија на полето на Зелениот договор.

Пратениците изгласаа уште една одлука за одложување на веќе преземените обврски во енергетскиот сектор. Станува збор за одложување за една година на либерализацијата на пазарот на електрична енергија за домаќинствата – реформа, исто така клучна реформа во ПВУ.

Првата фаза од реформата – ослободување на големопродажните цени на струјата за домаќинствата ќе се одвива од 1 јули 2025 година, наместо од 1 јули годинава. Реално тоа нема да го почувствуваат домаќинствата, бидејќи укинувањето на регулираните цени за нив останува со рок до 1 јануари 2026 година. Прифаќањето на патоказот за климатска неутралност е еден од условите за добивање на втората исплата според планот за закрепнување, инофрмира „СЕГА.бг.њус“.