Во моментов, Бугарија генерира скоро 200 милиони евра од индустријата, според извршниот директор на Paysera – Бугарија

Еден од водечките трендови и иновации во индустријата за плаќања во Бугарија е влегувањето на поголеми играчи како Revolut. На почетокот на годината, компанијата се стекна со банкарска лиценца и веќе не е само компанија за е-пари. Ова го изјави Мартин Богданов, извршен директор на „Пејсера Бугарија“ и член на Управниот одбор на бугарското здружение „Финтек“, за ТВ Блумберг Бугарија.

„Бугарија веќе е на картата на финансискиот сектор. Има дури 65 компании кои се идентификуваат како дел од овој екосистем. Повеќето од нив сè уште се почетнички“, рече Богданов.

Тој зборува и за извештајот што го подготви бугарското здружение Финтек за 2018 година.

„Во моментов, Бугарија генерира скоро 200 милиони евра, покажува извештајот. Ова е раст од 6-7 пати за 2 години “, рече Богданов.

Според него, Бугарија стана регионален центар на Балканскиот Полуостров. Голем дел од овој вид деловно работење е сконцентрирано во Софија.

“Со текот на годините, осигурителните компании и банките нудеа различни видови на услуги и спаѓаат под различни регулативи. Ова ги прави поконзервативни, додека играчите во fintech можат да си дозволат експерименти. Тие успеаја да ги убедат инвеститорите за нивната идеја”, коментира Богданов.

Тој објасни дека во последно време се појавуваат посложени играчи како „Револут“.

„Овие се институции за плаќање кои во еден момент се трансформираат во банки. Сеуште очекуваме тие да влезат во кредитирањето. Тие сè уште нудат концентрирана услуга и останува да видиме дали финтек компаниите ќе понудат сложени услуги“, истакна Богданов.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одбрение од редакцијата на БанкоМетар.мк