Со оглед на тоа што Бугарија воведе данок на рускиот гас што се испорачува преку нејзина територија, потрошувачите на „сината енергија“ во Србија би можеле наместо покачувањето на малопродажните цени, предвидено за 1 ноември, во висина од 10 проценти во грејната сезона, да се соочат со дополнителен раст на нивните сметки за цели 20%.

Имено, Бугарија во петокот воведе данок на рускиот гас кој преку нејзина територија се доставува до трети земји. Регулативата која стапи на сила веднаш воведува такса од 10,76 долари за 100 кубни метри руски природен гас испорачан преку територијата на земјата. Потрошувачите во Србија се снабдуваат со руски природен гас преку територијата на Бугарија, кој се транспортира преку гасоводот „Турски ток“, што значи дека за „сината енергија“ би се наплаќал и нов прилично „лут“ данок, што Јавното претпријатие „Србијагас“ го купува од рускиот државен гигант Газпром. Станува збор за значително поскапување кое во услови на светска економска криза и висока стапка на инфлација претставува удар врз потрошувачкиот буџет на домаќинствата.

Сепак, благодарение на стремежот на парламентарното мнозинство во бугарскиот парламент да собере приходи од 1,2 милијарди евра со воспоставување нов данок и со тоа да ја плати изградбата на гасоводот „Балкански тек“ за само една година, потрошувачите во Србија може да се соочат дополнителни и значително повисоки цени на бензинот. Посебен проблем е што новото поскапување би го оптоварувало работењето на стопанството кое го користи овој енергенс во својот производствен процес, што несомнено би предизвикало поскапување на нејзините производи. Енергетскиот експерт Велимир Гавриловиќ за Данас вели дека данокот што го пропишале властите во Бугарија ја зголемува набавната цена на природниот гас на Србијагас за 10 до 20%.