Помеѓу 10% и 15% повисоки плати за сезонските работници нудат хотелиерите и рестораните за лето. Сепак, кризата со регрутирање се продлабочува, забележува БТВ. Работодавачите се жалат дека се малку луѓе со искуство и вештини.

„Ангажирањето готвачи ќе биде предизвик за оваа сезона. Во Бугарија нема кадар погоден за овие позиции. Успеваме со доведување странски кадар – од Украина, Непал, Киргистан“, вели Петар Петков, главен готвач на синџир хотели.

„Во моментов бараме келнери, токму ова е професија за младите да ги практикуваат своите јазици.

 

 

Нашите гости се главно западноевропејци – Германци, Англичани. Училиштата извлекуваат млади луѓе кои немаат професионална ориентација. Не може секој да студира за да стане менаџер“, коментира Валчо Валчев, менаџер на хотел во Сончев Брег.

Индустријата бара повеќе практична обука во средното образование. Помеѓу 1.000 и 2.000 лева е официјално понудената плата за сезонските работници, покажуваат податоците на Бирото за труд во Бургас.