За 2021 година податоците покажуваат дека просечната плата во Бугарија има раст меѓу 12% и 14%, што значи повеќе или помалку ист раст на сите приходи. Официјалната инфлација е под 8%, објавена од НСИ, но за малата кошничка – она што луѓето го купуваат секој ден, таа е најмалку 15%, што значи дека тоа е потребниот раст на приходите од јануари, изјави за БНТ Пламен Димитров шефот на ЦИТУБ.

-Минималната плата треба да биде 750 лева и сите приходи треба да одат во овој раст. објасни тој. Тој додава дека е најважно буџетот да се одржи во дефицит во ситуација кога е можно тој да биде поголем, пренесува Стандард.

Во моментов, од 3% до 5% од буџетот може да се ориентира кон луѓето и бизнисот, за тие да останат конкурентни од една страна, од друга страна и нивните приходи, вели претседателот на ЦИТУБ.

-Најважно е да се задржат работните места, да се зголемат приходите и луѓето да го поднесат овој инфлациски удар и да ја поминат оваа тешка криза што започнува, гледате, имаме 6.000 нови инфекции со коронавирус денес, тие веројатно ќе се зголемат, ќе поминеме низ затворање, претпоставувам, рече Димитров.

Тој очекува да има дијалог со министерот за финансии Асен Василев. -Ние од една страна велиме дека приходите се зголемени за 12-14%, од друга страна инфлацијата е иста, така што овие две бројки нѐ водат до ова зголемување. Ако некој друг има аргументи да стави на маса зошто нема потреба толку да се зголеми минималната плата, подготвени сме да слушаме, рече Димитров.

Механизмот за одредување минимална плата доаѓа од Европската комисија – Бугарија две години чека директива за соодветна и правична минимална плата.

Придобивките од социјалното осигурување може да се поврзат со други индикатори – егзистенција, праг на сиромаштија и други, објасни претседателот на ЦИТУБ.