Трето зголемување на кредитниот рејтинг на Грција

2018-02-22 10:30

Трето зголемување на кредитниот рејтинг на Грција по дадените неодамна такви проценки од другите две агенции „Fitch“ и „Standard & Poor’s Така и овај пак меѓународната агенција „Moody’s“ го зголеми кредитниот рејтинг на Грција до степен „В3“ од „Саа“, откако ја задржува позитивната перспектива...

Основачот на биткоин берзата BitFunder уапсен за измама

2018-02-22 09:50

  Во САД е уапсен Џо Монтрол познак како Укијо кој е основач на биткоин берзата за размена на вредности Bitfunder која веќе подолго време не функционира и беше затворена поради сомнеж за измама на корисниците без осигурани тргувања. Монтрол е одведен пред суд...

Комерцијална Банка АД Скопје со известување до своите акционери

2018-02-22 09:30

    Согласно член 77 став 1  од Законот за персонален данок на доход, во законски предвидениот рок Комерцијална Банка АД Скопје  на сите физички лица приматели на дивиденда им издаде и им достави Потврда за пресметан и платен данок на дивиденди остварени со учество...

Комерцијална Банка Ад Скопје објави оглас за вработување

2018-02-22 09:15

    Комерцијална Банка АД Скопје има потреба од вработување на Стручен соработник за процена и мерење на кредитниот ризик во Секторот за управување со ризици и планирање во Комерцијална банка АД Скопје, 1 (еден) извршител на определено работно време од 12 месеци.  ...

Започнa сесијата на зголемувања на “Wall Street”

2018-02-22 08:40

  Индексите на „Wall Street“  започнаа со зголемување благодарение најмногу на поддршката на технолошките компании и во очекување на извештајот од средбата на Комисијата за монетарна политика на ФЕД, соопшти „CNBC“. Индексот „Dow Jones“ додава 0,38% на својата вредност до 25.060,20 поени. Акциите на...

Се планира ребаланс на буџетот

2018-02-22 08:29

Ниту два месеци не поминаа, а  почна  да размислува за ребаланс на досега најобемниот Буџет во независна Македонија. Огромниот буџет од 3.5 милијарди евра со дефицит од над 300 милиони ерва и очигледно превисок проектиран раст ќе доживее ребаланс.   Оваа мерка ќе била...

Пад на автомобилските кредити и картичките, а раст на станбените и потрошувачки кредити бележат банките

2018-02-22 08:12

    Според статистиката на Народна банка во јануари кај вкупните кредити за домаќинства се бележи раст од 0,8 и 9,7 отсто, и тоа  најголем дел се темели врз денарски пласмани. Анализирано според намената на кредитите одобрени на физичките лица, кај најзастапената категорија –...

За прв пат во последните 2 години во Велика Британија се зголемува невработеноста

2018-02-21 14:37

    Невработеноста во Велика Британија се зголеми за прв пат за две години. Таа е зголемена од 4,3% до 4,4% во трите месеци до крајот на декември, објави Националната статистичка служба на Велика Британија (ONS), цитирана од „ВВС“. Во четвртиот квартал од минатата...

Милијардерот Пол Сингер предупредува дека криповалутите се една голема измама

2018-02-21 13:57

  Во последновреме  вниманието на цел свет е насочено кон криповалутите,  но и понатаму постојат голем број луѓе кои сметаат дека сето тоа е една голам измама. Еден од луѓето кои сметат дека е само имама е милијардерот Пол Сингер кој дури и ги предупредува...

СКСЗМ со забелешки за Законот за финансиска поддршка на инвестициите

2018-02-21 12:46

      Стопанската комора на северозападна Македонија го поздравува Законот за финансиска поддршка на инвестициите кој Владата неодамна го претстави на ЕНЕР, но има неколку забелешки, меѓу кои фактот што предложениот законски текст се објави со видливо задоцнување, фактот што тој може да...