Високите американски залихи и загриженоста за светската економија ги притиснаа цените на нафтата

2016-02-26 00:45

Цените на нафтата во четвртокот на меѓународните пазари се намалија, откако податоците за пораст на залихите во САД повторно во прв план го наметнуваат вишокот на понудата, во услови на забавување на глобалната економија. На лондонскиот пазар цената на суровата нафта падна за 45 центи во...

Јенот повторно зајакна, фунтата и понатаму под притисок

2016-02-24 23:11

Јенот во средата на меѓународните валутни пазари повторно зајакна откако инвеститорите во контекст на понатамошен пад на цените на нафтата се повеќе претпазливи при преземање на ризици, поради што зајакна побарувачката за засолништата на капитал, а фунтата е подложна на бранот на продажба. Курсот...

Цените на нафтата се стабилизираа над 34 долари

2016-02-24 00:32

Цените на нафтата во вторникот на меѓународните пазари се стабилизира над нивото од 34 долари, со оглед на тоа што помеѓу инвеститорите преовладува сомнеж дека замрзнувањето на производството на нивото од јануари ќе биде доволно за значително да се намали прекумерната понуда. На лондонскиот...

Еврото ослабе во однос на доларот

2016-02-23 00:07

Девизниот курс на еврото на меѓународните девизни пазари во понеделникот ослабе во однос на доларот, а со поголема загуба е британската фунта, која е на пат на најголема дневна загуба во последните 11 месеци. Еврото во однос на доларот ослабе речиси 0,5 проценти на...

Неделен преглед – Еврото ослабе, можно понатамошно олабавување на монетарната политика на ЕЦБ

2016-02-22 02:08

На меѓународните валутни пазари минатата недела курсот на еврото падна за повеќе од 1 процент во однос на американскиот долар и јапонскиот јен, затоа што се очекува натамошно олабавување на монетарната политика на Европската централна банка (ЕЦБ). Девизниот курс на еврото во однос на...

ЕЦБ сигнализира за нови поттикнувачки мерки

2016-02-20 00:56

Официјални лица од Европската централна банка (ЕЦБ) изразија загриженост во врска со превирањата на финансиските пазари и забавувањето на кинеската економија и другите пазари во развој, покажа записникот од седницата јануари, надоврзувајќи се на серијата сигнали за нови монетарни мерки во март. Членовите на Советот...

Франкот се враќа, превирањата на пазарот и ниските каматни стапки го зајакнуваат швајцарската валута

2016-02-19 00:49

Неодамнешните превирања на пазарите резултираа со аверзија на инвеститорите према ризик. Многу од нив го “паркираа” сопствениот капитал во сигурното засолниште Швајцарија и на тој начин креираат нов залет на франкот. Во однос на доларот франкот зајакна за речиси 4 проценти. Во наредните месеци франкот...

Цените на нафтата над 33 $

2016-02-18 01:56

На лондонскиот пазар нафтата се тргуваше за 92 центи повисока цена во споредба со претходниот ден од 33.10 $. На америкаскиот пазар нафтата се тргува за 68 центи повисока цена од 29.72 $ за барел. Откако Саудиска Арабија, Русија, Венецуела и Катар во вторникот се согласија за задржување...

Саудиска Арабија и Русија го ограничуваат производството на нафта

2016-02-17 01:40

Саудиска Арабија и Русија се согласија дека ќе го задржат производството на нафта на нивото од јануари во обид да го стабилизираат пазарот, објави катарскиот министер за енергетика. Саудискиот и рускиот министер за нафта и нивните колеги од Венецуела и Катар “се согласија да...

Зошто финансиските пазари не се однесуваат нормално?

2016-02-16 01:29

Со оглед на тоа дека движењето на финансиските пазари со своето купување и продавање го предизвикуваат луѓето кои по природа се емотивни и често ирационални, вредноста на сите финансиски инструменти одсекогаш претерано расте или паѓа. Со доаѓањето на финансиската криза и многу поголемото вклучување на...