ЕЦБ во оптек пушти нови банкноти од 20 евра

2015-11-25 15:10

Европската централна банка (ЕЦБ) објави дека се пуштени во оптек нови банкноти од 20 евра со подобрени безбедносни карактеристики кои ќе го отежнат нивното фалсификување. Новите банкноти кои досега се произведени во 4,3 милијарди, постепено ќе ги заменат банкноти од 20 евра од првата серија, која и...

Доларот падна од највисокото ниво во последните осум месеци

2015-11-25 08:15

Доларот во вторникот на меѓународните девизни пазари падна од највисокото ниво во последните осум месеци во однос на кошницата валути, а тргувањето е претпазливо делумно поради празниците оваа недела, поради што курсевите на водечките светски валути може да се задржат во тесен опсег. Долар индексот...

Цените на нафтата под притисок од јакиот долар

2015-11-23 23:51

Цената на нафтата на светските берзи се намали под притисок на јакнењето на доларот на највисоко ниво во последните седум месеци, а аналитичарите очекуваат понатамошно намалување како резултат на глобалната нерамнотежа на понудата и побарувачката. На лондонскиот пазар цената на суровата нафта падна за 90 центи...

Неделен преглед – Доларот во однос на еврото на највисоко ниво во последните седум месеци

2015-11-22 22:57

На меѓународните валутни пазари доларот во однос на еврото минатата недела достигна највисоко ниво во последните седум месеци, поради се поголемата веројатност дека Банката на федерални резерви ФЕД ќе ги зголеми каматните стапки во декември, додека ЕЦБ наскоро може дополнително да ја олабави монетарната...

Бранот на купување ги зголеми цените на нафтата

2015-11-19 23:37

Цените на нафтата се зголемија под влијание на бранот на купување, а позначителен раст и понатаму е отежнат од прекумерната понуда. На лондонскиот пазар суровата нафта се зголеми за 33 центи во однос на претходното затворање и изнесуваше 44,47 $. На американскиот пазар се тргуваше по...

Доларот ослабна, во фокусот записникот од состанокот на ФЕД

2015-11-19 03:41

Доларот во средата на светските берзи ослабна од највисокото ниво во последните седум месеци во однос на кошницата валути, додека инвеститорите го чекаат објавувањето на записникот од последниот состанок на ФЕД кој би можел да ги зајакне очекувањата за зголемувањето на каматните стапки во...

Доларот на највисоко ниво од април

2015-11-18 01:01

Доларот на меѓународните девизни пазари во однос на еврото скокна втор ден по ред, на највисоко ниво од април, во прв план на инвеститорите се разликите на монетарните политики спроведуваат во САД и во еврозоната. Американската валута во една таква средина, зајакна за 0,4 проценти...

Цените на нафтата се зголемија поради геополитичките тензии

2015-11-16 23:46

Цените на нафтата се зголемија поради геополитичките тензии по терористичките напади од страна на исламските милитанти во Париз, но растот е ограничен од вишокот на понудата. На лондонскиот пазар цената на суровата нафта се зголеми за 34 центи во однос на претходното затворање и...

Неделен преглед – И покрај благиот пад, вредноста на доларот и понатаму е висока

2015-11-16 01:23

На меѓународните валутни пазари минатата недела доларот забележа благ пад, но се уште е во близина на рекордно ниво во последните неколку месеци бидејќи се очекува зголемување на каматните стапки во САД до крајот на годината. Девизниот курс на еврото во однос на американската...

Обилната понуда ја задржа цената на нафтата под 45 долари

2015-11-13 20:25

Цената на нафтата на меѓународните пазари се задржа под нивото од 45 долари, под притисок од страна на порастот на залихите во САД и рекордните складирани количини на сурова нафта и рафинирани производи во целиот свет. На лондонскиот пазар цената на нафтата се зголеми...