Bitcoin prices dropped on Tuesday

Цените на биткоинот се намалија денес (вторник), по извештаите дека Русија контактирала со ФАТФ, глобално финансиско регулаторно тело, за регулирање на криптовалутите.

Биткоин падна за 2,1% на 6,395.8 $ и продолжува да паѓа.

Етериум падна за 3,6% на 198,02 долари, а Лајткоин паднал 5,5% на 49,611 долари. XRPdip 2.9% до $ 0.44956 на берзата Poloniex.

Цитирајќи извори на локални медиуми, ЦНН во вторникот објави дека Русија побара од ФАТФ да побара меѓувладина иницијатива која би можело да се го контролира снабдувањето и протокот на криптовалутите.

“Сите членови на ФАТФ мора да го променат законодавството за да вклучат нови крипто екосистеми. Тие треба да воведат параметри за регистрација и лиценца за компаниите што развиваат во просторот, кои вклучуваат размена, проекти за почетнички монети и криптографски администратори. ФАТФ, исто така, треба да ги следи активностите на компаниите и стандардите за спречување на перење пари “, рече Павел Ливадни, заменик-директор на Руската служба за финансиски мониторинг.

ФАТФ во јуни објави дека сака да создаде глобални обврзувачки политики за размена на криптовалути.

ЦНН додаде дека некои од руската крипто заедница ги критикуваа напорите на ФАТФ за “изненадно брзи реакции” и за ненадејниот бум на цената на биткоинот.