Природниот гас во Европа се тргува по цени еквивалентни на околу 70 долари за милион британски термални единици (BTU), што е приближно седум пати повисоки од цените во САД, објави Си-Ен-Ен, цитирајќи ја анализата на нафтената сметководствена компанија Lipov Oil Associates.

Еден милион британски термални единици се еднакви на 293 киловат-часови електрична енергија.

На затворањето на американското тргување во вторникот, цената на гасот беше 9,33 долари за милион BTU, јавуваат американските медиуми.

Аналитичарите во САД велат дека европската криза со природен гас придонесува за повисоки цени во Америка, но дека тоа не е главниот двигател на растот на цените –  додава Си-Ен-Ен.

– Повеќе глобални цени се прелеваат во САД. Природниот гас стана глобална стока со појавата на течен природен гас (ТПГ)“ – рече Роб Тамел, висок менаџер на портфолио во Tortiz Capital Advisors.

Соединетите Држави го зголемија извозот на TПГ во Европа во обид да го ублажат влијанието на намалените испораки од Русија, главниот снабдувач на природен гас на Стариот континент додавајќи дека секоја достапна молекула на гас се испраќа од САД во еврозоната.

Цените на бензинот во Европа се зголемени за четири пати од почетокот на годината поради намалувањето на руските текови. Цената на пазарот на фјучерси во центарот TTF во Холандија надмина 2.600 долари за илјада кубни метри оваа недела за прв пат од март.

„Газпром“ предвидува дека цената на гасот може да порасне за 60 отсто оваа зима, на повеќе од 4.000 долари за илјада кубни метри.