Сега е на највисоко ниво во последната година

Екстремните временски услови во Европа можат да донесат изненадувања на пазарот на жито, предупредуваат експертите. Агроекономскиот аналитичар Жарко Галетин вели дека според некои проценки залихите на пченица ќе бидат најниски во последните десет години. Тој вели дека состојбата со другите земјоделски култури не е сјајна. Поради ова, посочува, светскиот пазар ќе биде во неволја.

Жарко Галетин наведува дека природата дала многу остар одговор на нашиот арогантен однос кон неа, објави „Блиц.рс“.

Сега имаме екстремни временски услови, да не зборуваме за тешкотии, особено во Европа, во Западна Европа, која е зафатена со невреме, обилни дождови, па тоа значително се одрази на состојбата на посевите. Ќе имаме значително назадување. Европската унија е вториот најголем производител на пченица во светот со производствен капацитет од над 130 милиони тони. Тоа сега е доведено во прашање“, вели Галетин. Од друга страна, додава тој, и источниот дел на Европа се соочил со временски проблеми.

„Во еден период истокот на Украина беше зафатен од посилни мразови, имаше смрзнување на пченицата, потоа екстремно топло време. Секако, тие временски шокови не ја фаворизираа пченицата и може да очекуваме негативен биланс на глобално ниво на пченицата“, вели Галетин.

Залихите на пченица ќе бидат најниски во последните десет години

Тој вели дека производството на пченица годинава ќе биде нешто помало од очекуваната потрошувачка, што ќе се одрази на залихите кои според некои проценки ќе бидат најниски во последните десет години.

„Ова може да доведе до нарушувања на пазарот во однос на скоковите на цените, што веќе го гледаме на светските берзи“, вели Галетин.

Покрај временските проблеми, тоа укажува дека руско-украинскиот конфликт доведе и до сериозни проблеми и прекини во производството на пченица.

„Прво, областите беа намалени, многу области беа контаминирани со употреба на воена опрема во таа војна. Од друга страна, не се применува целосна земјоделска технологија. Очекувањата се дека Украина годинава ќе пропадне со дури 30 отсто од вкупното производство. А кога една толку голема, како што се вели, житница на Европа има толку сериозни проблеми и неуспеси во производството, тоа дефинитивно мора да има реперкусии на целиот пазар“, вели Галетин.