Цената на златото е блиску до историскиот максимум бидејќи сè повеќе инвеститори се вртат кон благородниот метал кој се смета за сигурна инвестиција кој ја задржува својата вредност и во кризни времиња.

Покрај златото, цените на суровата нафта, среброто, паладиумот, платината и гасот се исто така во пораст.

Цената на нафтата благо падна откако порасна на ниво највисоко во последните осум години. Производството на нафта во Русија веројатно ќе опадне поради санкциите директно воведени на рускиот енергетски сектор.

Паладиумот достигна највисока цена во последните шест месеци бидејќи Русија е најголемиот светски произведувач на паладиум. Извозот на овој благороден метал веројатно ќе се соочи со слични проблеми како извозот на енергенси. Слично е и со платината, чија цена исто така забрзано расте, бидејќи Русија е на второто место по производство во светот.