Цената на златото на меѓународните пазари достигна рекордно високо ниво поради падот на приносот на американските државни обврзници и падот на доларот, откако Федералните резерви ја задржаа прогнозата за три намалувања на каматните стапки оваа година.

Изгледите за пониски каматни стапки го оптоваруваа доларот, што го направи златото поевтино за инвеститорите кои поседуваат други валути.

Во оваа позадина, цените на златото на самото место пораснаа за 0,8 отсто на 2.203,09 долари за троја унца до 7 часот наутро по БСТ, откако претходно на седницата достигнаа највисоко ниво од 2.222,39 долари. Фјучерсите на американското злато скокнаа за 2,1 отсто на 2.205,40 долари.

Вчера, Федералните резерви ги оставија каматните стапки во САД непроменети, но ја потврдија својата намера трипати да ги намали клучните стапки до крајот на годината.

ФЕД ги задржа каматните стапки стабилни во средата, но креаторите на политиката посочија дека се уште очекуваат да ги намалат за три четвртини од процентниот поен до крајот на 2024 година, забележа Ројтерс.