Цената на златото скокна кон крајот на минатата недела на рекордно високо ниво откако Израел продолжи со својата воена операција во јужниот дел на Газа. Крајот на привремениот прекин на огнот меѓу Израел и Хамас беше главната причина зошто инвеститорите го гледаа златото како безбедно засолниште.

Во извештаите на 5 декември се наведува дека Израел размислува да ги поплави тунелите под Газа со морска вода. Некои трговци веруваат дека ова значи дека ситуацијата најверојатно ќе ескалира. Стравот е дека групите поврзани со исламот, како што се јеменските Хути, би можеле да ги зголемат своите активности во регионот, што би можело да вклучи напади на клучните морски патишта, како што е Ормускиот теснец.

Друг фактор кој ја поддржува цената на златото се зголемените очекувања дека ФЕД би можел да ги намали каматните стапки веќе во март следната година. Пониските каматни стапки го прават златото попривлечно за трговците со девизи.

Беше извонредна година за цената на златото, при што благородниот метал порасна за 12%. Во тек е војна меѓу Русија и Украина, дипломатскиот конфликт меѓу САД и Кина, чии односи се на најлошо ниво досега, и други геополитички конфликти. Постои чувство дека светот не бил толку нестабилен долго време.

Во меѓувреме, инвестициските банки покажаа дека нивните високи цели за цената на златото оваа година беа точни. Сепак, некои аналитичари очекуваат цената на златото да остане на овие нивоа или потенцијално да се зголеми. Светскиот совет за злато неодамна изјави дека 24% од сите глобални централни банки имаат намера да ги зголемат своите златни резерви во 2024 година. Ако доларот продолжи да слабее бидејќи каматните стапки паѓаат следната година, иднината изгледа светла за сјајниот метал.