Gold prices inched up on Wednesday after gained over 1% in the previous session

Цените на златото се зголемија во средата за над 1% врз претходната сесија поради грижите околу италијанските финансии. Официјалните претставници на ЕУ изразија загриженост во врска со финансискиот буџетски план на Италија и стравувањата од проширувањето на буџетскиот дефицит што предизвика потреба од засолниште.

Во меѓувреме, високиот италијански пратеник Клаудио Борги рече дека повеќето од проблемите на земјата ќе бидат решени ако ја обноват националната валута.

Борги подоцна ги разјасни неговите забелешки, велејќи дека владата на Италија нема намера да го напушти еврото.

Премиерот Џузепе Конте, исто така, рече дека земјата е целосно посветена на еврото и дека сите коментари што укажуваат против единствената европска валута се само индивидуални мислења.

Златните фјучерси за испорака во декември на Comex поделбата на Њујоршката берза забележаа зголемување од 0,01% до 1,187.50 долари за унца со 1:40 по ЕТ (05:40 GMT).

Индексот на САД долари, кој го следи зелениот кредит во однос на кошница од шест главни валути, се тргуваше со 94,98 %, намалено за 0,2%.

Од другите вести, претседателот на Федералните резерви Џером Паулгвајг во вторникот на говор во Бостон рече дека е убеден дека ниската стапка на невработеност нема да ја принуди американската централна банка да ги зголеми агресивните стапки.

“Зголемувањето на платите во голема мера е во согласност со опсервираните стапки на инфлација на цените и растот на продуктивноста на трудот и затоа не укажува на прегревање на пазарот на трудот”, рече Пауел во вторникот. “Понатаму, повисокиот раст на платите сам по себе не мора да биде инфлациски”.