Ширењето стравот од коронавирусот ги намали цените на акциите и нафтата, поради што инвеститорите бараат засолниште за нивниот капитал.

Цената на златото денес надмина 1.700 долари за унца за прв пат од крајот на 2012 година, пренесува „Ројтерс“.

Ширењето стравот од коронавирусот ги намали цените на акциите и нафтата, поради што инвеститорите бараат засолниште за нивниот капитал, при што овој метал се смета за „безбедно пристаниште“ и неговата цена се зголемува во услови на неизвесност на пазарите.

Поточно, самото место на златото скокна за 1,5 проценти на 1.699,2 американски долари за унца, откако претходно го достигна највисокото ниво од декември 2012 година, од 1.702,45 долари. Фјучерсите во злато во САД скокнаа за 1,6 проценти на 1,699,7 долари за унца.

Во исто време, цените на нафтата се зголемија за дури 30 проценти, вклучувајќи ја и најавата на Саудиска Арабија дека ќе го зголеми производството за 10 милиони барели во април и ќе ја намали цената, што може да предизвика војна со цените на најважниот светски пазар на енергија. Ова се случи откако состанокот на ОПЕК плус Русија и Саудиска Арабија не се согласија за намалување на производството за да се задржат цените на нафтата на повисоко ниво.