ЊУЈОРК (Ројтерс) – Цените на кафето “Арабика” ќе се зголемат за речиси 20 отсто до крајот на 2019 година, додека промената во Бразил во својот биенален циклус на производство помага да го зароби светот во глобален дефицит, покажаа анкетите на Ројтерс од девет трговци и аналитичари.

Учесниците во истражувањето предвидуваат глобален дефицит од 1 милион вреќи од 60 килограми во 2019/20 година, според просечната прогноза, во споредба со проценките за суфицит од 4.25 милиони тони за 2018/19.

Опаднувачките глобални резерви во наредната сезона се очекува да ги зголемат цените на арабика до 1,25 долари за килограм до крајот на 2019 година, 24,8 отсто над моменталната цена.

“Цените на Арабика треба да најдат некаква поддршка од фактот дека 2019/20 ќе биде плански неродна година во Бразил”, изјави Каролин Баин, аналитичар во Капитал Економикс.