Цените на домовите во Британија месецов нагло паднаа поради зголемените трошоци за хипотека, кои ги натераа продавачите да ги намалат своите очекувања за тоа што можат да добијат за нивните имоти, покажа едно истражување на Рајтмув.

Рајтмув објави дека просечните барани цени за домови паднале за 1,9%, најголем месечен пад за август од 2018 година и двојно пострмен во оваа сезона, пишува Ројтерс.

Британскиот пазар на станови, кој го доживеа својот бум за време на пандемијата, ослабе во време кога Банката на Англија се бори против високата инфлација со серија зголемувања на каматните стапки, иако двегодишните хипотекарни стапки неодамна се намалија од највисоките 15-годишници во јули.

Хипотекарните заемодавци Нејшонвајд и Халифакс и претходно пријавија пад на продажните цени во јули. Истражувањето на Рајтмув, исто така, покажа дека бројот на продажба на домови е намален за 15% во споредба со 2019 година, пред пандемијата.

Продажбата на домови што вообичаено ги бараат купувачите за прв пат падна за помалку сериозни 10%, како одраз на скок од 12% во кириите за имоти во таа категорија во текот на изминатата година, објави Рајтмув. Домовите на пазарот како целина се намалени за 10% во споредба со август 2019 година.

Просечните барани цени за домовите беа 2% под нивниот врв во мај, но, како одраз на порастот на побарувачката за време на пандемијата, останаа за 19% повисоки отколку во август 2019 година, додава Рајтмув.