© Reuters. FILE PHOTO: Illustration photo of a China yuan note

Гувернерот на централната банка на Кина, Ји Ганг, изјави дека владата ќе продолжи да дозволува пазарот да одигра одлучувачка улога во воспоставувањето на девизниот курс на валутата, без да се користи како оружје, во услови на ескалирачка трговска војна со САД.

“Ние нема да се вклучиме во девалвацијата на валутата и нема да го користиме девизниот курс како алатка за справување со несогласувањата во трговијата”, рече Ји во изјавата на Меѓународниот монетарен и финансиски комитет (IMFC) објавена денес (сабота) за време на годишните средби на ММФ и Светската банка на островот Бали.

Ји рече дека владата ќе го одржи девизниот курс “во голема мера стабилен”, а монетарната политика на Кина ќе остане неутрална, со поголем фокус на водечките очекувања за растото и инвестициите.