ДУБАИ (Ројтерс) – Централната банка на Кувајт издаде регулаторни упатства за компаниите кои сакаат да експериментираат со нови производи и услуги за финансиски производи, објави во понеделникот.

Рамката за регулаторно тестирање во Кувајт, позната како “песочна кутија”, ќе вклучува четири фази, при што претставниците на локалните банки ќе се приклучат на работната група на централната банка за да ги проценат предложените производи и услуги.

Другите градови низ регионот на Персискиот залив се натпреваруваат да се претстават како регионални центри за моќ во финансиската технологија или fintech.

Бахреин создаде fintech регулаторна единица a Абу Даби и Дубаи се агресивни на финансиската стартап сцена. Саудиска Арабија соопшти дека fintech е фокусот на финансискиот округ „Крал Абдула“ во Ријад.