Банката на Русија ќе започне со проактивна продажба на девизи на рускиот пазар, како дел од примената на механизмот за правило за буџет.

Овие активности ќе бидат извршени пред почетокот на редовната продажба на девизи на фондовите на Националната фондација за благосостојба (FNB). Синоќа регулаторното тело одлучи да не купува девизи на домашниот пазар во текот на месецот.

Оваа одлука е донесена со цел да се зголеми предвидливоста на монетарните власти и да се намали нестабилноста на финансиските пазари пред значителните промени на глобалниот пазар на нафта.

Централната банка потсетува дека тие продолжуваат да ја следат состојбата со финансискиот пазар и се подготвени да активираат дополнителни инструменти за да ја одржат финансиската стабилност.

„Банката на Русија смета дека сегашното ниво на ликвидност на рускиот банкарски сектор е доволно за стабилно функционирање на рускиот финансиски систем“, соопшти Централната банка.

Од утрово, вредноста на доларот е 74 рубли и еврото 84 рубли. Претходно, еврото достигна 86 рубли, а доларот 75 рубли.

Падот на вредноста на националната валута се должи на падот на светските цени на нафтата заради недостаток на договор за договорот за ОПЕК +. По објавувањето дека Саудиска Арабија има намера да го зголеми производството и да ја намали цената на суровините, цените на нафтата опаднаа за 30 проценти, пренесува Спутник.

 

Забрането превземање на содржината без претходна согласност од редакцијата на БанкоМетар.мк