Економските врски меѓу Индија и одредени европски земји се зајакнуваат, преку нов договор за слободна трговија и големи инвестициски планови. Имено, привршуваат 16-годишните преговори со кои Индија ќе го склучи првиот трговски договор со Швајцарија, Норвешка, Исланд и Лихтенштајн, пишува американски Блумберг, објави СЕЕ.биз.еу.

Споменатите земји ја формираат Европската асоцијација за слободна трговија (ЕФТА) која се согласи да инвестира во Индија како дел од Договорот за слободна трговија (ДСТ). Тие ќе добијат полесен пристап до пазарот на најнаселената земја во светот, односно пазар со 1,4 милијарди луѓе. Она што е невообичаено за овој договор е што доаѓа со гаранции за инвестирање, но останува прашањето колку ќе бидат обврзувачки инвестициите.

Според некои извори, овие инвестиции во Индија би требало да изнесуваат дури 100 милијарди долари во следните 15 години. Според податоците на Министерството за трговија на Индија, трговијата на оваа земја и ЕФТА главно се однесува на придонесот на Швајцарија, бидејќи трговската размена меѓу Индија и Швајцарија во фискалната 2022/2023 година. изнесува 17,4 милијарди долари, додека трговската размена меѓу сите земји на ЕФТА и Индија изнесува 18,66 милијарди долари.