Цените на златото продолжија да лебдат близу рекордно ниво откако се разгореа тензиите на Блискиот Исток, зголемувајќи ја привлечноста на златото како безбедно засолниште.

Цените на златото достигнаа уште едно рекордно високо ниво на затворањето во понеделникот, при што најактивниот јунски договор за фјучерси на злато се зголеми за 0,37% до 2.383 долари за унца, при што некои велат дека се уште има простор за раст.

„Неодамнешниот раст на златото беше потпомогнат од геополитичката тензија и се совпадна со рекордните највисоки вредности на берзанскиот индекс“, напиша Сити во белешката од 15 април.

Побарувачката за безбедно засолниште се зголеми во услови на ескалација на тензиите на Блискиот Исток откако Иран истрела повеќе од 300 беспилотни летала и проектили директно кон Израел – од кои повеќето беа пресретнати, благодарение на израелскиот систем за воздушна одбрана „Железна купола“.

Набљудувачите на пазарот внимателно ја следат потенцијалната одмазда на Израел.

Значајна одмазда може да доведе до поширок конфликт, што пак ќе предизвика обновено купување злато, како и повисоки цени на нафтата и посилен американски долар, изјави за CNBC Бартош Савицки, пазарен аналитичар во фирмата за финансиски услуги Conotoxia fintech.

CitiGold, кој ја задржува својата вредност како заштита од инфлација, обично има добри резултати за време на периоди на економска несигурност кога инвеститорите се оддалечуваат од поризични средства како што се акциите.

Цените на шипката го достигнаа историскиот максимум од 2.448,80 долари за унца минатиот петок.

Цените на златото на самото место се на највисоко ниво од почетокот на годината, искачувајќи се над 15% од почетокот на годината, благодарение на коктелот на фактори, вклучително нервози на глобалните централни банки, геополитички тензии и очекувања за намалување на каматните стапки од страна на Федералните резерви на САД.

Цените на златото обично имаат обратна врска со каматните стапки. Како што паѓаат каматните стапки, златото станува попривлечно во споредба со средствата со фиксен приход, како што се обврзниците, што би донело послаб принос.

Повисоката инфлација од очекуваната во март ги потисна пазарните очекувања за намалување на стапките во септември, при што сега се очекуваат две намалувања на стапките наместо три.

И покрај тоа, аналитичарите остануваат оптимистични за изгледите на жолтиот метал, поттикнати од стабилната физичка побарувачка, како и неговата привлечност како геополитичка заштита.

„Проектираме 3.000 долари за унца злато во следните 6-18 месеци“, велат аналитичарите на Citi, предводени од Аакаш Доши, шеф за истражување на стоки во Северна Америка.

Финансискиот „долна цена“ на златото, исто така, се зголеми од околу 1.000 долари на 2.000 долари за унца, рече Citi.

Голдман Сакс во петокот го нарече пазарот на злато „непоколеблив биков пазар“ и ја ревидираше нагоре целната цена за жолтиот метал од 2.300 долари за унца на 2.700 долари до крајот на годината.