Корисничкото банкарство и добрите резултати од тргувањето со обврзници се главните фактори за успешното работењето на Банката

Citigroup надмина очакванията на анализаторите при отчета за третото тримесечие

Ситигруп АД оствари добивка поголема од очекуваната во третото тримесечје од годината благодарение на доброто тргување со обврзници и позитивните резултати од потрошувачкото банкарство во Мексико, објави Ројтерс.

Приносот на брендот порасна за 9 отсто во споредба со големиот пад на конкурентскиот JPMorgan Chase & Co, кој објави 10 отсто пад во продажбата претходно денес.

Профитот од инвестициското банкарство се намали за 8 отсто на 1,2 милијарди долари во третиот квартал.

Во потрошувачкото банкарство, овој индикатор објави раст од 20 отсто за Латинска Америка, како и добри резултати за управување со средствата во Мексико.

Со исклучок на овој раст, профитот се зголеми за 8%, додека приходите од глобалното банкарство на потрошувачки продукти се зголемиле за 3%, објави банката.

Нето добивката за третиот квартал на Citigroup од активата се зголемила до 4,62 милијарди долари до 30 септември, од 4,13 милијарди долари една година порано.

Добивката по акција исто забележа раст до 1,73 долари за акција наспроти 1,42 долари лани, но беше потпомогната од откуп, додека аналитичарите очекуваа добивката по акција да достигне 1,69 долари.

Вкупниот профит беше нешто помал во однос на истиот период претходната година – 18,39 милијарди долари против 18,42 милијарди долари.

Оперативните трошоци исто така се намалуваат со 1% до 10.31 милијарди долари, како коефициентот на ефикасност на Citigroup се подобрува до 56,1% од 56,6% една година порано.

Другата голема финансиска компанија Wells Fargo & Co, слично на JPMorgan, објави добивка која не можеше да одговори на очекувањата на аналитичарите. Нејзините акции се тргуваа со минимален пораст од 0,039% до 51,44 долари по акција.

Ситигруп ја започна годината со слични резултати. За првиот квартал приходите од своето меѓународно потрошувачко банкарство се зголемија за 7%, благодарение на добрите резултати во Северна Америка, Мексико и Азија. Во исто време, приходите на пазарот на капитал се зголемија за 38%, во услови на зголемена нестабилност.

Во 16 часот, акциите на компанијата се тргуваа за 2,24% на 68,38 долари по акција.