Концернот ќе изгуби околу 400 милиони евра поради одлуката на Европскиот суд на правдата за забрана на стариот ладилник R134a

Daimler предупреди за срив на печалбата заради антидизел мерките

Германскиот производител Дајмлер објави дека оперативната добивка на крајот на годината ќе падне за најмалку 10%, што претставува второто такво предупредување за оваа година. Според изјавата за загриженоста, причините за ова се “владини процедури за ограничување на дизел автомобили во некои региони”.

Дајмлер ги предупреди инвеститорите дека можат да очекуваат приходите оваа година значително да се намалат во споредба со минатата година. Ова особено ќе влијае на Mercedes-Benz Cars, чии автомобили продолжуваат да уживаат голема побарувачка од потрошувачите, но различните регулаторни и судски одлуки за ограничување на дизел моторите имаат големо влијание.

Концернот ќе загуби околу 400 милиони евра поради одлука на Европскиот суд за забрана на стариот фреон R134a, кој се користи во клима-уредите на автомобилите на Mercedes-Benz. Дајмлер, исто така, ги истражува емисиите на своите дизел мотори во Европа и во САД. Згора на се главниот извршен директор на концернот Дитер Цетче најави дека ќе се повлече од функцијата во 2019 година, што исто така влијае на цената на акциите на Daimler.

Предупредувањето за намалување на профитот доаѓа на крајот на конфликтот меѓу германската влада и производителите на автомобили кои се принудени да прават огромни трошоци за поставување на нови системи за прочистување на дизел моторите, како и за поправка на старите. Во мај обвинителството во Штутгарт ги претресе канцелариите на Daimler поради сомневања за користење на софтвер за манипулација со дизел мотори. Истрагата продолжува и во моментов.