За да се бори против американската валута, Пекинг прво мора да ги натера кинеските потрошувачи да им свртат грб на локалните приватни апликации за плаќање преку Интернет

Кина сака да стави крај на доминацијата на американскиот долар над глобалниот финансиски систем и да добие поголема контрола врз начинот на кој луѓето ги трошат своите пари. Пекинг се надева дека дигиталната валута може да и овозможи да ги постигне обете цели, пишува Си-Ен-Ен.

По повеќегодишна подготовка, азиската земја започна да спроведува амбициозно тестирање на дигиталната верзија на јуанот претходно оваа година. Во моментов се спроведуваат неколку пилот-проекти во четири кинески градови, каде што веќе се извршени трансакции во вкупна вредност од над 2 милијарди јуани (300 милиони американски долари). Ако програмата се прошири на национално ниво, Кина ќе стане најмоќната економија што дозволува работење со дигитални валути.

Пекинг ја промовира дигиталната јуана како футуристичка валута што ќе ги направи трансакциите попогодни и безбедни. Според некои експерти, валутата може да им помогне на оние луѓе кои немаат пристап до банкарски сметки и други традиционални финансиски услуги.

Иако во Кина повеќето трансакции сега се безготовински, кинеските граѓани работат главно со приватни апликации и платформи.

Дигиталниот јуан ќе го промени тоа, давајќи му можност на Пекинг невидена количина на информации за тоа како и каде луѓето ги трошат своите пари, пристап што се коси со оригиналниот концепт на дигитални валути.

Биткоинот и другите криптовалути се потпираат на децентрализиран блокчејн систем кој спречува контрола на информациите.

Кинеските регулатори исто така сугерираат дека широко распространетото усвојување на дигиталниот јуан може да им помогне да спроведат многу поамбициозен план – кршење на монополот на американскиот долар и зголемување на влијанието на јуанот на меѓународната сцена.

Кина сè уште има многу пречки да ги надмине пред да се воспостави новата форма на валута во секојдневниот живот. А, аналитичарите се скептични дали дигиталниот јуан може да ги зголеми шансите за кои се надева Пекинг, а камоли да претставува вистинска закана за американскиот долар. Желбата на владејачката Кинеска комунистичка партија (ККК) да го контролира својот финансиски систем останува голема пречка за создавање на нова глобална валута.

Поттикот за развој на дигитална валута во Пекинг започна во 2014 година, соопшти Националната банка на Кина. Властите поминаа шест години истражувајќи го проектот пред да започнат пилот-програми оваа година во Шенжен, Сужоу, Ченгду и Сунан.

Како и криптовалутите, дигиталниот јуан вклучува неколку елементи на блокчејн технологија: Секоја трансакција се снима и се следи во хардверски паричник. Тоа би заменило дел од готовината што веќе е во оптек, според Фан Јифеи, заменик гувернер на кинеската централна банка.

Развојот на дигиталната валута служи и за други цели. Со дигиталниот јуан ќе и се овозможи на владата подобро да управува со понудата на пари во земјата. Исто така, ја задоволува желбата на Пекинг да го ограничи растечкото влијание на приватните технолошки компании и нивните услуги за дигитално плаќање врз финансискиот систем на земјата.

Првично, кинеската централна банка не формулираше причина за реализација на дигитална валута. Развојот на програмата беше откриен во последниве години, бидејќи централната банка призна дека се чувствува загрозена од тоа колку брзо се развива дигиталната технологија.

Услугите за плаќање преку Интернет, управувани од Alipay на Ant Group и WeChat Pay на Tencent, рапидно се зголемија во текот на изминатата деценија, предизвикувајќи загриженост за влијанието на приватните компании врз трансакциите во Кина.

Неодамнешните настани ги потврдија овие стравови. Минатиот месец кинеската влада ја блокираше долго очекуваната почетна јавна понуда на Ант Груп само неколку дена пред нејзините акции да започнат со тргување во Шангај и Хонг Конг.

Оваа одлука го потврдува широко распространетиот став дека „ниту еден субјект нема да смее да има премногу моќ или контрола над пазарот без експлицитно одобрување или соработка со владата“, рече Џејмс Гилингем, извршен директор и ко-основач на брокерската фирма со седиште во Сингапур. Finxflo.

Според Гилингем, Кина е загрижена и за одземање пари од земјата. ККП долго време веруваше дека одржувањето на контролата над националните економски, финансиски и социјални системи е најдобро решение за одржување на стабилноста и политичката контрола.

Народната банка на Кина верува дека нејзиниот дигитален јуан се карактеризира со „контролирана анонимност“. Со други зборови, дури и ако една од страните вклучени во трансакција не е позната на другата или пошироката јавност, нивните лични информации ќе бидат достапни на централната банка.

Но, кинеската валута нема да биде единствената која се соочува со проблеми со личните податоци. Европската централна банка призна дека инфраструктурата што го поддржува нејзиното дигитално евро мора да биде „контролирана“ од институцијата.

Сепак, гувернерот на ЕЦБ, Кристин Лагард, претходно оваа недела рече дека заштитата на приватноста на потрошувачите е клучна.

Создавањето дигитална валута исто така може да и помогне на Кина да ги ублажи другите економски ризици, особено што тензиите со САД продолжуваат да ескалираат.

Аналитичарите предупредуваат дека ќе биде потребен огромен напор од Пекинг доколку сака да го претвори јуанот во глобална валута.

Јуанот учествува со нешто повеќе од 4% од меѓународните трансакции, според Банката за меѓународни порамнувања (БИС). Во исто време, американскиот долар стои зад 88% од трансакциите.

Останува прашањето дали кинеските потрошувачи ќе го прифатат дигиталниот јуан. Повеќе од 800 милиони луѓе во земјата, или 86% од корисниците на мобилен Интернет, веќе користат услуги за плаќање преку мобилна телефонија, како што се Alipay и WeChat Pay. Иако се различни од дигиталните валути, ваквите платформи ја нудат истата погодност.

Според некои експерти, потрошувачите не би сакале да ја користат дигиталната валута контролирана од кинеската централна банка кога станува збор за купување големи средства или нивно пренесување во странство.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк