Политичарите се обидуваат да ги имплементираат новите технологии во финансискиот систем, да го направат поевтин и подостапен, вели Тобијас Адријан од ММФ

Плаќањата во Европа се веќе моментални, но не сите земји имаат вакви системи, а издавањето дигитални валути е огромен чекор напред. Многу голем број луѓе имаат банкарски сметки, но не сите. Значи, ако понудите токени кои обезбедуваат пристап до финансиските пазари, ова се нарекува финансиско вклучување и е многу важен двигател на иновациите во финансискиот сектор. Овој разновиден пристап има смисла. Ова го коментираше на телевизијата Блумберг, Тобијас Адријан, финансиски советник и директор за развој на пари и капитал во Меѓународниот монетарен фонд (ММФ).

Адријан е оптимист во врска со иднината на финансискиот систем и јавно-приватните партнерства.

„Не верувам дека одиме кон финансиски анархизам. Јасно ми е дека политичарите се обидуваат да имплементираат нови технологии во финансискиот систем, за да го направат поевтин и подостапен“, рече тој.

Според него, соработката меѓу приватниот и јавниот сектор во моментов е во голема мера насочена кон технологијата.

„Во моментов се формира технолошка индустрија поврзана со блокчејн и криптовалути. Рамките се развиваат за технолошките компании и банките да станат поефикасни, но и побезбедни “, рече гостинот.

Според него, во современите економии централните банки играат исклучително важна улога, но комерцијалните банки, кои се приватни, се веројатно уште поважни.

„Финансискиот систем се состои од комерцијални и централни банки. Историски гледано, постоел систем на трговски банки без централни банки, а тоа било придружено со многу банкарски кризи. Со текот на времето, политичарите сфатија дека е важно да се имаат централни банки за да се контролираат приватните трговски банки “, рече Адријан.

Според гостинот, по глобалната финансиска криза во 2008 година, регулаторите ширум светот ги надградија и развија банкарските регулативи уште повеќе.

„Тие мораа да ја осигураат безбедноста на банкарскиот систем. Денес може да се каже дека оваа регулатива се исплатеше и покрај пандемијата и намалувањето на економската активност, банките остануваат добро капитализирани во повеќето случаи “, објасни тој.