Од почетокот на летото, најавите од Европската централна банка (ЕЦБ) ги зголемија очекувањата за сеопфатен пакет мерки што ќе бидат објавени на состанокот на 12 септември.

Неодамна, некои членови на Управниот совет изразија повнимателен и постепен пристап, особено во однос на продолжување на квантитативното олеснување (QE). Состанокот на Управниот совет од 12 септември е најважен во подолго време.

Уште во јуни, а потоа и за време на прес-конференцијата, ЕЦБ пренесе многу јасна порака со која јасно се потврдува дека инфлацијата се смета за премногу ниска. Покрај тоа, комитетите на Евросистемот имаа задача да испитаат широк спектар на политички активности.

Ова беше проследено со објавувањето во интервјуто за Вол Стрит Журнал каде Оли Рен од финската централна банка изјави дека ЕЦБ подготвува многу силен пакет за стимули за поддршка на економијата на еврозоната „што ќе изненади многумина“.

Ова беше проследено со објавување на извештајот за состанокот во јули, во кој се потенцира дека различните опции треба да се гледаат како пакет што би бил поефикасен од серијата селективни активности. Ова, се разбира, додаде дополнителен поттик на очекувањето дека нешто големо ќе дојде во септември.

Но, неодамна се појавија сомнежи за тоа колку ќе биде сеопфатен пакетот.

Претседателот на Бундесбанк, Јенс Вајдман рече дека нема причина за паника, предупредувајќи против „Акционизам“, што сериозно ја олеснува монетарната политика по пристапот „базука“.

Претседателот на холандската банка Кнот неодамна изјави дека состојбата во економијата сè уште не гарантира продолжување на програмата за откуп на средства.

Претседателот на француската централна банка, Франсоа Вилерој де Галхау, ги спореди инструментите на ЕЦБ со делови од оркестарот. Секој дел има улога да игра и не треба да играат сите во истиот момент или интензитет.

Ова значи дека веројатноста за продолжување на QE се намали во споредба со пред неколку недели. Во овој случај, акцентот ќе биде ставен на широко предвиденото намалување на стапките на депозитите, вклучително и распоредувањето, како и на авансните насоки. Во овој случај, стапката на каматата нема да се зголеми сè додека не се постигне одредено, доволно високо ниво на инфлација.

Управниот совет исто така може да објави условно квантитативно олеснување, односно да изрази подготвеност да ја започне програмата за откуп на средства во не толку далечна иднина, доколку тоа е оправдано со економски услови.

Откако ќе се објават мерките, вниманието брзо ќе се префрли на очекуваната ефикасност. Еврозоната не е ликвидно ограничена, така што ќе се постави прашањето до кој степен ќе се олесни со активност и инфлација. Од друга страна, да не се прави ништо кога ќе се соочиме со бавна економија оптоварена со динамика на ниска инфлацијата, може да остави белег на кредибилитетот на ЕЦБ како некој што има специфична цел за инфлацијата.

Фрустрирачки е што забавувањето на растот зависи повеќе од тоа како се развива неизвесноста (трговскиот конфликт САД-Кина, Брекзит) отколку од нивото на каматните стапки.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк