Се проценува дека пазарот на канабис на континентот би можел да достигне 110 милијарди долари

Европа ли е следващият голям пазар на марихуана?

Озаконетиот бизнис со марихуана е на пат да го почувствува духот на Стариот континент или барем така сметаат раководителите на некои од најголемите компании за канабис во Канада.

“Зелените” шефови очекуваат Европа и нејзините 500 милиони жители да се законски достапни за нивниот бизнис по само неколку години. Медицинската марихуана веќе е легална во голем број држави од Европската унија – мерка која е вовед кон целосното легализација на марихуаната во Канада и некои Американски Држави, посочува Bloomberg.

Пристапувањето на Европа кон топлиот пазар на легална марихуана може да доведе до милијарди долари во нови продажби –  потенцијалната можност да внесат хаос во други сектори како фармацевтскиот, алкохолни и тутунскиот.

Брус Линтон, Главен извршен директор на Canopy Growth Corp. очекува Велика Британија да има целосно развиен пазар на канабис, како оној во Канада во моментов, само пет години подоцна.

“Европа е голема работа”, рече Липтон на Лондонската конференција за инвеститори.

Компанијата Липтон веќе има присуство во 11 земји, вклучувајќи ги Данска, Германија и Чешка. Бизнисите во секторот на медицинска марихуана имаат потенцијал да растат. Операцијата со околу 1.000 германски аптеки придонесува околу 10% од продажбата на Canopy Growth Corp. во последниот квартал, вели Липтон.

Уште по-оптимистички прогнози нуди Себастијан Луис, извршен директор на Hexo Corp., според кого законската марихуана за рекреативни цели ќе е реалност во Велика Британија за три години. Тоа е доволно време за Европејците да влезат во растечкиот пазар на канабис, благодарение на кој Hexo ужива пазарна капитализација од 1,2 милијарди долари.

Според Луис, Европа сé уште заостанува, и ќе заостанува доколку континентот не преземе акција во наредните две или три години. Според неговата проценка, пазарот за марихуана во ЕУ би можел да достигне 110 милијарди долари