На девизните пазари вредноста на доларот во однос на кошничката валути благо падна минатата недела, додека курсот на САД во однос на европската валута остана непроменет.

Индексот на доларот, кој ја покажува вредноста на валутата на САД во однос на шесте најважни светски валути, минатата недела ослабна за 0,1 отсто, на 104,62 поени.

Во исто време, вредноста на доларот во однос на европската валута остана речиси непроменета, па цената на еврото ја заврши неделата на 1,0845 долари, исто како и претходната недела.

Сепак, доларот зајакна во однос на јапонската валута, за 0,2 отсто, па неговиот курс достигна 157,30 јени.

Доларот во последно време се движи во зависност од податоците за инфлацијата во САД, бидејќи тоа влијае на проценките за тоа кога американската централна банка би можела да започне со намалување на каматните стапки.

Стивнуваат шпекулациите за пад на каматните стапки во САД

На почетокот на годината се проценуваше дека ФЕД агресивно ќе ги намали каматните стапки оваа година, но овие шпекулации стивнаа бидејќи сите најнови податоци покажуваат дека инфлаторните притисоци во САД се уште се силни, а пазарот на трудот е сè уште силен.

Ова е причината зошто лидерите на ФЕД веќе долго време повторуваат дека каматните стапки би можеле да останат покачени подолг период од очекуваното.

Сепак, на пазарот се уште се шпекулира дека ФЕД би можел двапати да ги намали каматните стапки пред крајот на годината, почнувајќи од септември.

ЕЦБ ќе ги намали каматните стапки веќе следната недела?

Според сите прогнози, Европската централна банка ќе почне да ја ублажува монетарната политика пред ФЕД. ЕЦБ се очекува да ги намали каматните стапки веќе следната недела.

Сепак, најновите податоци покажаа дека инфлацијата во еврозоната во мај пораснала од 2,4 на 2,6 отсто, што значи дека оваа година не може да се очекува поагресивно темпо на намалување на каматните стапки на ЕЦБ.

Сепак, на пазарот се шпекулира дека ЕЦБ би можела дополнително да ги намали каматните стапки во септември, а потоа и во декември.