Природата на пандемијата ја нагласува потребата од внимателно следење на формата и влијанието на мерките за одговор, предупредува Комерцбанк

Лидерите на европските банки повторно се во центарот на вниманието. За време на тешката прва половина на 2020 година, некои доверители пријавија загуби во услови на зголемени резервации за лоши кредити. Сега, сепак, тие уживаат во закрепнување на профитот во третиот квартал. Повеќето регионални банкари звучат уверени дека најлошото од пандемијата е зад нив и покрај новите блокади. Сепак, потребна е доза на претпазливост, пишува Блумберг во својата анализа.

Бидејќи тие сакаат да ги убедат регулаторите дека имаат право да продолжат со исплата на дивиденда и да ги зголемат профитите на акционерите, европските банки може да го потценат потенцијалното влијание од новиот пад на економијата и да продолжат со намалувањето на маргините на профит.

Италијанската Интеса Санпаоло се држи до целта на профитот во 2021 година, очекувајќи нето приходи од најмалку пет милијарди евра (5,9 милијарди долари) – околу една четвртина од предвидувањата на аналитичарите. УниКредит, исто така, ја потврди својата цел за приходи од најмалку 3 милијарди евра следната година, откако приходите во третиот квартал ги надминаа очекувањата на аналитичарите.

Ваквата сигурност за тоа како ќе изгледа 2021 година е сомнителна. Никој не знае колку сериозни ќе бидат лузните од новите блокади. Еврозоната оди кон рецесија во четвртиот квартал, според очекувањата на „Блумберг Економикс“.

Клучно за оптимизмот на европските банкари, кои издвоија повеќе од 69 милијарди долари во првата половина на годината, е дека товарот на лошите резервации за кредити е зад нив. Во сегашната криза, банките мораа да ги преземат овие мерки порано поради опасност од раст на нефункционалните кредитот. Сепак, сè уште има основани сомневања во однос на перформансите на економијата во следните неколку месеци.

Извршниот директор на УниКредит, Жан-Пјер Мустиер, рече дека ситуацијата изгледа подобро во однос на нефункционалните заеми, но истакна дека мораториумот за плаќања поддржани од владата е при крај. Ова ја комплицира анализата за тоа кој клиент ќе се врати на своите редовни плаќања.

„Брзо еволуираната природа на пандемијата на коронавирусот значи дека формата и влијанието на мерките за одговор ќе треба многу внимателно да се следат во наредните денови и недели“, рече Комерцбанк. Ова сугерира дека задолжителните резерви на банката може да бидат повисоки од 1,5 милијарди евра издвоени за 2020 година.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк