Берлин го препродава вишокот гас на Полска и Украина наместо да ги стабилизира пазарите, вели Владимир Путин

Германија е виновна за рекордните цени на гасот во Европа во последните денови. Според рускиот претседател Владимир Путин, Берлин препродава природен гас произведен од Северен тек 1 на Полска и Украина (преку реверсот на Јамал), наместо да ги поддржува спот пазарите во Европа со вишок количини, пишува Ројтерс. Во оваа ситуација, Москва не може да биде обвинета за гасната криза во Европа, рече тој.

Ние испорачуваме гас со долгорочни договори во Германија со 3-4, па дури и шест пати пониска цена во споредба со спот-пазарот, коментираше рускиот претседател на својата годишна прес-конференција во Москва. „Со препродажба на само 1 милијарда кубни метри, може да се заработи 1 милијарда долари“, рече Путин.

Од почетокот на годината Берлин купил 5,6 милијарди кубни метри повеќе гас отколку во 2020 година. Овие количини се насочени кон Полска, а на крајот Украина добила 3 ​​милијарди кубни метри од нив, проценува Кремљ.

Германското Министерство за економија одби да ги коментира зборовите на рускиот претседател.

Оваа недела цената на природниот гас достигна рекордни 2.000 долари за 1.000 кубни метри. Од почетокот на годината цената на суровините поскапе за повеќе од 600% поради недостигот на залихи и студеното време во есен и зима. Европа ја започна новата грејна сезона со своите најниски резерви на гас во последните години. Поради ниските температури, значителни количини гас се црпат од складиштата за гас, што го прави секторот уште понервозен. Стравувањата се дека гасот нема да стигне до крајот на зимата.

Поради високите цени, танкерите за течен природен гас (LNG) се пренасочуваат од добро снабдената Азија во Европа.
И покрај недостигот на европскиот пазар на гас, Гаспром одбива да ги зголеми испораките и ги исполнува само своите долгорочни обврски. Од почетокот на декември компанијата нема обврзано дополнителен капацитет на линиите кон Европа. Податоците на државниот гигант покажуваат и дека испораките во Европа овој месец се далеку над 220 милиони кубни метри дневно.

Просечната цена на природниот гас на Гаспром според долгорочните договори во Европа во 2020 година беше околу 143 долари за 1.000 кубни метри. Според ТАСС, оваа година ќе надмине 280 долари за 1.000 кубни метри. На спот маркетите цената е неколкукратно повисока.

Во меѓувреме, шефот на Гаспром Алексеј Милер ги поздрави вработените во холдингот. Во него тој известува за достигнувањата на компанијата во 2021 година и едно од нив – изградбата на Северен тек 2. „Во нашата земја никогаш немало сомнеж дека овој гасовод ќе биде изграден“, рече тој, цитиран од прес-службата на Гаспром.

Милер забележува дека „Северен тек 2“ е серуски проект – компанијата го изгради практично сама, иако со поддршка од „сигурни финансиски партнери“. Компанијата ги покрива своите обврски кон своите европски клиенти, и покрај големите врвови на побарувачката во летната и зимската сезона.

Тој го коментираше и растот на испораките во рамките на „Силата на Сибир“ за Кина – просечните дневни испораки во ноември беа за 1/3 повисоки од договорените.

„Газпром“ испумпа 72,6 милијарди кубни метри гас во руските складишта за гас, рече Милер во своето обраќање.

Но, во исто време компанијата ги остави полупразни капацитетите со кои работи во Европа. Од средината на декември, Гаспром испорача нешто повеќе од 178 милијарди кубни метри гас во Европа, што е само 4,8 отсто повеќе од пандемијата во 2020 година, кога побарувачката за суровина падна под притисок на ограничувањата на коронавирусот.