Некои автори и нивните книги ве „пронаоѓаат“ порано, некои подоцна. Секогаш e точно дека вистинската книга ве наоѓа во вистинско време, токму кога ви треба.

Ова особено важи за книгите на Џозеф Марфи. Можете да ја свртите главата од полиците каде што е местото на Марфи во книжарниците, но нема да помине долго бидејќи тој некогаш ќе ве „најде“. И така, средбата со неговите мисли за многумина започна со делото Моќта на потсвеста.

Марфи овде дава јасни техники, прецизно наведува принципи и методи и лесно го води читателот до целта – да сфати дека тајната на успехот и среќата е во човечкиот ум, дека човекот треба само да ги ослободи силите што веќе ги носи и дека законот е еден за сите.

Во посебен дел од книгата наречен Секој има право да биде богат, Марфи е многу убедлив кога вели дека секој е роден и постои за да води живот во изобилство, среќа, задоволство и слобода. „Затоа, секој, вклучително и вас“, продолжува Марфи, „треба да има доволно пари за исполнет и исполнет живот“.

Зошто немаш пари?
Што всушност е сиромаштија?
Како да ги привлечете потребните пари?
Како да се оди по патот на богатството?

Ова се клучните прашања со кои Марфи се занимава во книгата и дава многу практични совети и јасни одговори.

„Една од причините поради која многумина немаат задоволителен материјален надомест е фактот што ги осудуваат парите, ги презираат, ги сметаат за недостојни. Парите се „нешто валкано“, велат тие, а „љубовта кон парите е коренот на секое зло“. Покрај тоа, многумина негуваат скриено чувство дека сиромаштијата е доблест. Овој вид на потсвесен модел веројатно се јавува во детството како последица на погрешно воспитување или како последица на суеверие“, тврди Марфи, авторот на Моќта на потсвеста.
„Сиромаштијата е ментална болест“, сигурен е Марфи. „Тоа е исто како и секоја друга ментална болест. Кога ќе се разболите физички, ќе забележите симптоми и ќе побарате помош и ќе преземете нешто. Слично, ако не ви течат доволно пари низ секојдневниот живот, тоа е сигурен знак дека нешто сериозно ви се случува. На човекот не му е дадено да живее во беда, облечен во обреди и гладен. Треба да се биде среќен, успешен и прогресивен“, се вели во книгата одговорот на прашањето Што е сиромаштија.
За да привлечете пари, користете древен закон кој гласи: Со замислување цел, сте се одлучиле за средствата што водат до постигнување на таа цел. Младиот човек кој Марфи го запознал многу години пред објавувањето на оваа книга сакал да биде хирург, но немал доволно пари за тоа. Марфи му објаснил дека семето положено во земја привлекува сè што му е потребно за раст и развој, па затоа треба да извлече поука од семето и да ја постави посакуваната идеја во сопствената потсвест и да стане хирург. Младиот човек почнал со чистење на лекарските ординации, а секоја вечер пред спиење си замислувал диплома од медицинско училиште со неговото име. Му се допаднал на еден од докторите кои му ги финансирале студиите, а младиот остатокот од животот го поминал како лекар. „Тој можеше да се замисли, види и почувствува себеси како лекар. Тој ја чуваше таа идеја во својот ум, „Марфи објаснува како младиот човек всушност го остварил својот сон.
Патот на богатството, како што пишува Марфи, се чекори храбро со идејата дека ваше право е да бидете богат. „Не правете божество од парите бидејќи парите се само симбол“, советува тој понатаму, „и не дозволувајте парите да бидат вашата единствена и ексклузивна цел. Стремете се кон здравје, среќа и мир, вистинско изразување на љубовта, а на ближните дајте им љубов и добра волја. Само во тој случај потсвеста ќе ви обезбеди интерес на интерес за сите полиња на вашите интереси“, напишал пред 58 години Џозеф Марфи, познатиот филозоф на Новата мисла.