Новата банка на Љубљана (НЛБ) поднесе иницијатива за прегледување на уставноста на мерките за ограничување на кредитирањето на домаќинствата во Словенија. Според банката, ова е радикално влијание врз квалитетот на животот на словенечкото население и тие очекуваат решавање на приоритетите.

Нова Љубљанска банка (НЛБ) проценува дека рестриктивните мерки воведени од Банката на Словенија на 1 ноември минатата година беа воведени нагло и радикално и треба да бидат повлечени, а сите аномалии на индивидуалните учесници на пазарот не треба да се решаваат со системски мерки, се вели во извештајот на РТВ Словенија.

Главната цел на мерките беше наводното намалување на стапката на раст на долгорочните кредити и големите потрошувачки кредити на домаќинствата, со радикален ефект врз практично скоро запрениот раст на вкупните кредити за домаќинствата.

Затоа, НЛБ донесе одлука за уставна иницијатива по интензивно следење на развојот во обемот на кредитирањето и бројот на одобрени кредити.

Банката на Словенија воведе мерки практично преку ноќ, а со тоа и „прекумерно намалување на обемот на заеми и достапноста на заемите на Словенците во рамките на строго регулиран и контролиран систем на комерцијални банки и штедилници, истовремено дозволувајќи поскапи и поризични понуди на трети лица“.

На 1 ноември, Банката на Словенија ја ограничи рочноста на потрошувачки заеми на седум години, а врската помеѓу годишната цена на сервисирање на долгот и годишниот нето приход на заемопримачите исто така се лимитира.

Во ноември и декември 2019 година, според извештаите, имало скоро двојно помалку одобрени потрошувачки и станбени кредити отколку во октомври.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк