Повеќе од 130 земји потпишаа револуционерен глобален договор за корпоративна даночна реформа чија цел е елиминирање на даночните раеви, што им носи на мултинационалните компании повеќе од 150 милијарди долари годишно.

На овој состанок, 136 земји се согласија и на двегодишна забрана за воведување нови даноци за технолошките групи како што се Гугл и Амазон, додека администрацијата на Бајден се обидува да го ратификува договорот во САД, пишува ФТ.

Договорот, најголемата реформа на корпоративниот данок во повеќе од еден век, организирана од Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД), вклучува 15 проценти од глобалната минимална ефективна стапка на корпоративен данок, плус нови правила што ги принудуваат глобалните мултинационални компании да пријавуваат профит и плаќаат повеќе во земјите каде што имаат свои бизниси.

Бројот на нации подготвени да го потпишат Договорот варираше во петокот, според оние блиски до преговорите, при што Индија се согласи во последен момент, а Кина и Бразил исто така потпишаа, но со доза на воздржаност. Шри Ланка, Пакистан, Нигерија и Кенија не сакаа да го потпишат овој договор.

Тешкотиите во спроведувањето на договорот станаа очигледни кога Џенет Јелен, секретарка на Министерството за финансии на Соединетите држави, побара од Конгресот „брзо“ да донесе предлози што ќе му овозможат на Сенатот да го изгласа законот со просто мнозинство. Таа рече дека договорот е „достигнување на економската дипломатија на оваа генерација“.

Влогот останува висок за САД и земјите како Индија кои воведоа данок за дигитални услуги на технолошките групи во Силиконската долина. Доколку Конгресот не го спроведе договорот, тие земји можат да продолжат да ги воведуваат своите дигитални даноци, предизвикувајќи трговски спорови со Соединетите држави.

Договорот ќе ги спречи големите фирми да остварат профит во земји со ниски даноци како Ирска, без разлика каде се нивните клиенти, прашање што стана се поитно со појавата на гигантите од „Биг Тек“, кои лесно можат да прават бизнис преку граници.

Четири членки на ОЕЦД – Кенија, Нигерија, Пакистан и Шри Ланка – не се приклучија на договорот, пренесува Ројтерс.

ОЕЦД посочува дека минималниот данок ќе донесе приход од околу 150 милијарди долари.

„Денес направивме уште еден важен чекор кон поголема даночна правда“, рече германскиот министер за финансии Олаф Шолц.

Аналитичарите велат дека договорот е обид да се спротивстави на начините на кои глобализацијата и дигитализацијата ја менуваат светската економија.