Аналитичарот на брокерската компанија Одеон, Дик Боув, оцени дека „банкарската криза е завршена“.

По објавувањето на извештајот во кој се наведува дека најголемите приватни банки во САД ќе обезбедат дополнителни 30 милијарди долари ликвидност за стабилизирање на First Republic Bank, тој  рече дека „банкарскиот систем има пари и ќе ги искористи за да го запре ова еднаш засекогаш.

Во извештајот се наведува дека најголемите приватни банки во САД ќе обезбедат дополнителни 30 милијарди долари ликвидност за стабилизирање на Првата Република банка.

Според Bloomberg, банките JP Morgan, Bank of America и Citigroup Bank ќе придонесат по пет милијарди долари во депозити, заедно со помали депозити од други институции.

„Федералните резерви немаат пари за да ја спасат банката, но самиот банкарски систем има пари и тие ќе ги искористат за да го запрат ова еднаш засекогаш“, рече Боув.

Индексот КБВ по денешната вест порасна за цели 4,2 отсто, а претходно падна за 3,7 отсто. Тој додава дека ваквиот потег на банките потсетува на 1998 година, кога 14 банки се здружија за да заштедат долгорочно управување со капиталот, спасувајќи хеџ фонд и спречија колапс на глобалните финансиски пазари.

„Јасно е дека банкарското сметководство мора да се ревидира. Банките искористија цел куп сметководствени можности за да прикажат лажна слика за што се работи. Тие ја уништија довербата во нивниот систем“, рече Боув.