Средни и несигурни кандидати доминираат на аукциите за модерна и современа уметност во Лондон и Париз

Ако некој предвидеше пред неколку години дека сликата на Бенкси, копирајќи ја идиличната слика на езерото со лилјаните од живописните градини на Клод Моне, ќе беше поскапа од портретот на Пабло Пикасо, ќе му се смееја. А сепак, ова е токму она што се случи на аукциите на Сотби во Париз, каде се наддаваше модернизмот, како и во Лондон на следните аукции за современа уметност, пишува Ханделсблат.

Портретот на Пикасо „Човечка глава“ беше насловната серија на аукцијата „Модернита“, која беше посветена на класичниот европски модернизам. Продаден е за 4,4 милиони евра – според долната прелиминарна проценка и сепак стана најскапиот лот на аукцијата. Прогнозата беше за цена од четири до шест милиони евра.

Веднаш по аукцијата во Лондон, шест кандидати беснееа девет минути за слика на британскиот уличен уметник Бенкси, „Покажи ми Моне“. Прелиминарните проценки на работата од 2005 година се движеа од 4 до 6 милиони фунти, според аукциската куќа Сотби. На крајот, делото е продадено за 7,5 милиони фунти на клиент на Пети Вон, претседател на Сотби од дивизијата во Азија

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк.