Големите инвестиции ја заобиколуваат Бугарија и одат во земји надвор од ЕУ

Нивото на инвестиции во Бугарија е на рекордно, историски најниско ниво. Односно, инвестициите во основни средства во однос на БДП постојано процентуално паѓаат и гледаме дека големите инвестиции ја заобиколуваат Бугарија и одат во земји надвор од ЕУ, како Србија. Бугарскиот бизнис отсекогаш сакал едно – политичарите да создадат соодветен деловен амбиент за развој на економијата и бизнисот и ако не помогнат, барем да не им попречат. За жал, Бугарија во последните години дејствува токму во спротивна насока – деловното опкружување се влошува и резултатот е она што го гледаме. Ова го изјави Добрин Иванов, извршен директор на Здружението на индустриски капитал во Бугарија, во програмата „Бизнис старт“ на Блумберг ТВ Бугарија со водителката Роселина Петкова.

Факторите кои го спречуваат нормалното деловно опкружување во кое се води бизнис кај нас се поврзани пред се со потребата од политичка стабилност, рече соговорникот. „Потребно е стабилно парламентарно мнозинство за да се произведе стабилна реформска влада, да се спроведат долгоочекуваните и одложени реформи во голем број сектори – во образовниот сектор, во здравството, во секторот на јавната администрација, дури и во безбедноста и Одбранбениот сектор има одложување на овие реформи, што го кочи развојот на животната средина“.

„Пораката што Бугарија ја испраќа до странските инвеститори е дека е во суспендирана, бестежинска ситуација од политичка гледна точка и од гледна точка на идниот економски развој.

Големите очекувања за промена на ставот на земјите од ЕУ за нашето прифаќање во Шенген до крајот на годината повторно не се оправдани. Повторно имаме зацврстување на тврдите позиции на некои земји, наместо нивно слабеење, како што сите очекувавме до крајот на годината, рече и Иванов.

„Ни треба многу активна работа од страна на бугарската дипломатија. Многу активна работа на бугарската влада. За жал, такви сигнали за такви намери не гледаме ниту од дипломатската, ниту од владата. За ова политичарите мора правилно да го прочита сигналот што гласачите го дадоа со слабиот одѕив на гласачите – дека политичкиот систем во Бугарија е на работ и доколку не се преземат драстични мерки за промена на односот на политичарите кон управувањето со земјата, можеби поагресивни дејствија од страна на гласачите навистина ќе следи“.

Конкретните чекори кои бизнисот очекува да се направат доколку се формира влада се поврзани пред се со тоа што сите политички сили ќе ги надминат разликите и ќе најдат заедничка формула за владеење за да се формира широко парламентарно мнозинство кое ќе зрачи со стабилност на влада, коментира Добрин Иванов. На Бугарија не и требаат нови избори, бидејќи тие би создале уште позаглавена ситуација од сегашната. Ние сме во ситуација во која бевме пред изборите и истите опции за управување се во сегашната ситуација. Се надеваме дека политичарите ќе се однесуваат одговорно и ќе донесат одговорни политички одлуки.

Еврозоната отсекогаш била главен приоритет за нас, заедно со членството во Шенген и ОЕЦД, додаде гостинот. „Повторно, поради погрешните извршни политики во однос на инфлацијата на крајот на минатата година, ние сме во ситуација да го пропуштиме последниот воз за еврозоната. Направена е многу работа. Подготвивме закон за воведување на еврото, за кој е пред гласање. Ги подготвивме сите регулаторни измени кои треба да се донесат за да се олесни воведувањето на еврото и кога ќе го исполниме техничкиот критериум, имено пад на инфлацијата, да побараме извештај во кој ќе се наведе дека техничките критериуми се исполнети и ние ќе бидат прифатени во еврозоната“.

„За бугарскиот бизнис тоа е неизбежно, бидејќи ќе го подобри деловното опкружување во целина, и тоа не благодарение на бугарските политичари, туку благодарение на тоа што ќе бидеме примени во еврозоната. Ова ќе го подобри деловното опкружување и ќе даде неопходен здив, за да се олеснат условите за водење бизнис и да се насочат дополнителни инвестиции во земјава“.

Овде се поставува прашање и за претстојните промени во самата Европска унија, потенцира Добрин Иванов. „Резултатите од изборите за Европскиот парламент покажуваат дека ќе има промена на главните политики на ЕУ, кои се надеваме дека ќе бидат во вистинска насока, а тоа е одложување на Зелениот договор, намалување на регулативите, бидејќи благодарение на овие погрешни политики, Европа во последната деценија стана политичко џуџе и играч во светската економија што има се помалку влијание врз неа. забрзано на сметка на Европа.

„Зелениот договор треба да се преиспита и одложи бидејќи со ова темпо на усвојување на политиката Европа ја намалува својата економска конкурентност. „Потребна е политика за намалување на цената на енергетските превозници, за создавање услови за водење бизнис, за обезбедување човечки ресурси, политика во насока на зголемување на конкурентноста на европската економија.